Njujork: Svinje će postati legalni kućni ljubimci?

Svinje su odavno na lošem glasu – prljave su i smrde, a tu stigmu najviše osećaju u gradovima, posebno u Njujorku, gde su oduvek bile nepoželjne.Ipak, jedna Njujorčanka, uspela je sve dosad da, uprkos zabrani gradskih vlasti, u svom stanu u Kvinsu drži svinju kao kućnog ljubimca.

Njujorčanka Danijela Forđone toliko voli svog ljubimca da ne želi da se od njega razdvoji, te razmišlja da se preseli na Long Ajlend gde će joj biti dozvoljeno da drži Pitija.

Njujorške vlasti zabranjuju držanje svinja u gradu, navodeći da one predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi jer ne mogu da se vakcinišu protiv besnila, a umeju da budu nepredvidljivo agresivne, posebno u prvim godinama života.

Od 2008. godine, u Njujorku je zabeleženo 89 kršenja propisa o držanju životinja, mada nije poznato koliko se njih odnosilo na svinje.

Ljubitelji svinja se nadaju u promenu zakona u korist njihovih ljubimaca. Oni podsećaju na slučaj ćerke gradonačelnika Majkla Blumberga, Džordžine, koja je usvojila svinju iz prihvatilišta za životinje nakon uragana Sendi. Aktivisti za prava svinja najviše nade ulažu u njujorškog senatora Tonija Avelu, koji je prošlog meseca na konferenciji za štampu stao u Pitijevu odbranu, tražeći od gradskih vlasti da odobre porodici Fordjone da zadrži svog groktavog prijatelja.

Izvor: RTS

Pogledajte još