Građani traže hitnu reakciju zbog medijskog linča 21-godišnje Kristine iz Velike Ivanče

Građani okupljeni u grupu na Fejsbuku pod nazivom "Zaustavimo medijski linč 21-godišnje Kristine D. iz Velike Ivanče" uputili su otvoreno pismo medijima, Savetu za štampu i pomoćniku ministra za medije i informisanje u Ministarstvu kulture Draganu Kolareviću.

Pismo grupe prenosimo u celosti:

" Proteklih dana se u organizaciji listova «Alo» i «Kurir», te portala «Telegraf», pred očima javnosti, Saveta za štampu i Ministarstva kulture odigravao pravi medijski linč 21-godišnje K. D. iz Velike Ivanče. Obeležena kao glavni uzrok zbog kog je Ljubiša Bogdanović počinio masovno ubistvo, ova devojka nazivana je «kurvom», «prostitukom», «sramotom za svoju porodicu»...

Podsećamo da mediji imaju moć da kreiraju atmosferu kakvu god hoće, ali ne smeju da dozvole da im izostane bilo kakva odgovornost za sadržaj koji prenose, a koji može da bude velika opasnost kako za pojedinca, tako i za društvo u celini. Danas je žrtva K. D, a sutra bilo ko od nas.

Apelujemo na hitnu reakciju, jer posledice ovakvog načina izveštavanja mogu biti fatalne.

Od Saveta za štampu i Sektora za informisanje i medije u Ministarstvu kulture Republike Srbije tražimo da od gorenavedenih medija zahtevaju javno izvinjenje devojci koju su u svojim «izveštavanjima» označili kao krivca za tragediju, kao i povlačenje svih spornih sadržaja sa njihovih portala.

Poštovani članovi Saveta za štampu, ukazujemo da su pomenuti mediji, stvarajući atmosferu linča, prekršili bar šest tačaka Kodeksa novinara Srbije :

U delu koji se odnosi na istinitost izveštavanja, prekršene su sledeće tačke:

2. Pravo je medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.

5. Sa novinarstvom nespojivi su objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv.

U delu koji se odnosi na odgovornost novinara:

5. Novinar je dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa.

U delu o odnosu prema izvorima informisanja:

7. Novinar nikad ne sme da zloupotrebi emocije ili osećanje drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja.

U delu o poštovanju privatnosti:

1. Novinar poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

2. Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.

Izvor: Novi Magazin

Pogledajte još