Zdravo, ja sam Romo - tvoj lični robot! (VIDEO)

Romo je namenjen Apple uređajima i može oživeti vaš iPhone ili iPod Touch, sa sve živahnim likom i različitim interaktivnim sposobnostima. Sve što je potrebno jeste da se preuzme besplatna aplikacija, a Romo se priključi na pokretnu baznu stanicu i dobićete robota koji je spreman za igru i učenje. Postoje tri osnovna moda koji Romo nudi - kontrola, treniranje i program. Svaki nivo je namenjen različitim uzrastima korisnika (prvenstveno dece) i zahteva drugačiji nivo znanja i talenata.

(old_image)

Deca uzrasta od osam do devet godina mogu da kontrolišu Romo robota korišćenjem drugog iOS uređaja za vožnju, pregled fotografija sa kamere na poleđini uređaja ili fotografisanja zanimljivih situacija u njihovom okruženju. Ono što je zanimljivo jeste da Romo koristi prednju kameru za detekciju lica i može da se pokreće u skladu sa onim što detektuje. Na primer, Romo se može povući unazad ako mu se previše približite ili će se okrenuti kako bi izbegao kontakt očima. Sve ovo je simpatično propraćeno animacijom na ekranu iOS uređaja, sa programom i aplikacijom koja dolazi uz uređaj.

(old_image)

Nešto napredniji mod, pod nazivom Romo trening, namenjen je deci uzrasta od devet do deset godina. Romo može da nauči nova ponašanja, a mesečni apdejti mu donose dodatnu funkcionalnost i mogućnosti, kao što su Romoglifi - svojevrsne jezičke kartice, koje uređaj čita preko svoje prednje kamere i preko njih uči nova ponašanja.

Na kraju, tu je najnapredniji mod - programiranje. Deca, ali i svi ostali, mogu preko pratećeg desktop softvera programirati ponašanje Romo robota. Na primer, dete može programirati Romo robota da se igra sa kućnim ljubimcem, ili da prati nekog od ukućana kroz kuću i slično. Ovakvi programi se mogu deliti preko društvenih mreža ili postavljati na Romotive sajt kako bi bili dostupni i drugim korisnicima.

"Smatramo da, ukoliko već imate robota u svom domu, on mora biti manifestacija vaše imaginacije. Ne znamo gde će nas budućnost robota odvesti, ali znamo da se to neće desiti za 10 godina. Budućnost personalne robotike se dešava danas"
, ističe Keler Rinaudo, suosnivač i CEO kompanije Romotive.

(old_image)

Romo je originalno finansiran od strane Kickstartera, a biće dostupan ovog leta u 30-pinskoj verziji za iPhone 4, 4S i četvrtu generaciju iPod Touch uređaja, dok će Lightning port verzija biti dostupna za iPhone 5 i iPod Touch. Baza, na koju se priključuje iOS uređaj, će koštati 150 dolara, dok će aplikacija za Romo robota biti besplatna. Postoji mogućnost da se u budućnosti kreira i Android verzija Romo robota, ali se Romotive za sada fokusira isključivo na iOS.

Romotive tim
Romotive tim, sastavljen od nerdova opsednutih kreiranjem pristupačnog, zabavnog ličnog robota, baziran je u Las Vegasu - u stanu gde članovi tima obavljaju sve (programiranje, sastavljanje i rastavljanje, testiranje i druge radnje) kako bi osposobili Romo robota. Delovi robota dolaze sa svih strana, neki su iz Kine, a neki iz Sjedinjenih Američkih Država. Romotive je toliko uspešan, da se investitori utrkuju kako bi što pre komercijalizovali Romo robota. Romo je već sada dostupan u 33 zemlje, a misija Romotive-a je očigledno uspela - kreiranje fenomenalnih robota, koji će ljudski život učiniti boljim i zanimljivijim.

Pogledajte još