JDP: Premijera „Gospođice“ sa Natašom Ninković 26. aprila

Upravnica JDP-a Tamara Vučković rekla je na konferenciji za novinare da je predstava urađena po dramskom tekstu Marka Foteza napisanom u vreme dok je Ivo Andrić bio predsednik Saveta tog pozorišta.
– Po svedočenju (glumice) Marije Crnobori i (teatrologa) Jovana Ćirilova, Ivo Andrić dao je saglasnost za Fotezovu dramatizaciju, rekla je Vučković i dodala da će predstava "Gospođica" biti treća premijera u JDP-u u tekućoj pozorišnoj sezoni.

Kada sam čuo da radimo „Gospođicu“, prvo što sam pomislio bilo je da živimo u vremenu u kome su finansijske spekulacije dominantan odlik poslovanja i bivstvovanja u svetu. Gospođica

Andrićem protiv šunda
U vremenu u kojem živimo izuzetno je važno da se pozorište održi u opštem društvenom interesu, smatra glumac Vojislav Brajović, koji u predstavi tumači lik oca Andrićeve gospođice i dodaje:
– Nadam se da će ova predstava uticati na ljude da više čitaju Andrićeva dela , jer će tada biti manje kiča i šunda. Ljudi se neće više lepiti za rijalitije, već će moći da procene šta je lek njihovoj duši.

kao karakter svojom slojevitošću osvetljava nas same, čovekovu duboku, metafizičku usamljenost u takvom svetu, rekao je Gorčin Stojanović, koji potpisuje i scenografiju.

(old_image)

Čuvenu „Gospođicu“ Ive Andrića oživeće na sceni Nataša Ninković koja je istakla da je privilegija da misli i govori divne misli Andrićeve, a Nataša Tapušković je naglasila da je ovo delo, iako obuhvata period prvih decenija 20. veka, vezano za naše doba velike usamljenosti, u kome svako od nas pokušava da nađe smisao svog postojanja.

Ekipa predstave u kojoj su i glumci Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić rekla je da su izuzetno ponosni što su u vreme zanemarivanja kulture uspeli da naprave veliku predstavu. Kostime je uradila Lana Cvijanović, a Robert Klajn je zadužen za dizajn zvuka. Premijera predstave je rasprodata, a prva repriza je u ponedeljak, 29. aprila.

Pogledajte još