Rekonstrukcija Vlade pala u drugi plan

Iako je rasprava o ovoj temi najavljivana za kraj aprila, sada je prećutno odložena za izvesno vreme, ali to, kako kažu sagovornici Danasa, ne znači da neće doći na dnevni red, verovatno u junu.

Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke, kaže da na poslednjoj sednici Glavnog odbora SNS nijednom rečju nije spomenuta rekonstrukcija Vlade, većda su se naprednjaci bavili isključivo parafiranjem Sporazuma između Beograda i Prištine, ozbiljnošću te teme i načinom sprovođenja Sporazuma.

"Ne kažem da pitanje rekonstrukcije i analiza rada članova Vlade kako iz redova SNS, tako i iz drugih stranaka, naših koalicionih partnera, nisu važne teme, ali one sada nisu u vrhu našeg interesovanja. Kada će se Glavni odbor i njima pozabaviti još nismo odlučili, ali verujem da to neće doći na dnevni red bar u naredna dva meseca", kaže Mirović za Danas, precizirajući da samim tim ne može ni da govori kojim ministrima naprednjaci u ovom trenutku nisu zadovoljni.

Mirović napominje da SNS u ovom trenutku ne razmišlja ni o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, iako priznaje da je i ta tema prethodnih meseci bila moguća politička realnost.

Odlaganjem rasprave o rekonstrukciji Vlade na izvestan način data je dodatna prilika ministrima rudarstva i kulture Milanu Bačeviću i Bratislavu Petkoviću da poprave svoj rad i imidž. Inače, njihovim radom, kako se spekulisalo, lider naprednjaka Aleksandar Vučić bio je najmanje zadovoljan.

Iako su socijalisti zadovoljni radom svih svojih ministara, tvrde da ne beže od rekonstrukcije. "Smatramo, ipak, da promene u Vladi Srbije u ovom trenutku nisu toliki prioritet u odnosu na proces rešavanja odnosa s Prištinom i nastavka evropskih integracija. Nije sporno da pitanje rekonstrukcije bude postavljeno, ali tek kada se izađe iz teških državnih pitanja, poput kosovskog", objašnjava za Danas Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS.

Na pitanje da li je tačno da je on lično tražio smenu ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, nezadovoljan njegovim "bahatim ponašanjem", Ružić kaže da to nije istina i da su tu informaciju plasirali "mediji koji su u funkciji opozicije". "Opoziciji predlažem da se pozabavi sopstvenim problemima, kojih imaju više nego dovoljno, a ne da izmišljaju nekakve sukobe u SPS, u kome nema nesuglasica", poručuje Ružić.

Ni u Ujedinjenim regionima Srbije ne očekuju da će se uskoro razmatrati rekonstrukcija Vlade. "U ovom trenutku naša država se suočava s najvećim izazovima u ovom veku. Zato je logično da je prioritet da kao ozbiljna država ozbiljno odgovorimo na te izazove. U ovom trenutku URS se uopšte ne bavi opcijom rekonstrukcije Vlade, a takvi zahtevi nisu stigli ni od koalicionih partnera. Uostalom, neka politički sud o novonastaloj situaciji daju politički analitičari, a mi smo zainteresovani da radimo i odgovaramo za svoj rad", kaže za Danas Marko Selaković, portparol URS.

Izvor: B92, Danas

Pogledajte još