Muke po Dragutinu

E ovo se zove ispadanje iz uloge. Kakva crna Ava i talasanje ispod pokrivača. U odnosu na skrušenog olimpijca, bogobojažljivog Dragutina, hrvatska starleta je tek Hajdi sa proplanka. Rumeno devojče što se nikako ne snalazi u gradskom pejzažu.

Topić je nominovan a u večerašnjem pregledu dana barem petnaest minuta gledaćete njegovu tugu. Da, baš zbog toga. Nije se svima dopao. Neka su bogohulna usta u ispovedaonici Velikog brata izgovorila njegovo ime kao predlog za ispadanje. Kako je to moguće? Ono na šta bi pravoverni hrišćanin odgovorio sa osmehom, JULjeCOOL Dragutin odgovara sa dubokom setom i suzama.

Zar je moguće da se neko usudio da digne prst na žrtvu? A toliko se trudio. Propovedao, besedio, širio mir, strpljenje i toleranciju, molio se i za sebe i za druge. Pa se onda u Eva Ras/Miloš Bojanić fazonu svojski potrudio da se prikaže kao petao na surovom panju života.

Ispovedao se skoro u stihu kako je u jednom trenutku ostao bez ičega, pa je onda, gonjen razočaranjem (tad je, valjda, još bio kamarad, a ne pravoslavac) u kontejner bacio medalje i diplome. Kad je došao kući sačekao ga je dirljiv prizor. Epifanijski. Njegova supruga je sav pobacani metal vratila nazad u vitrinu. Čoveče, još malo pa kao kod Dostojevskog.

Dragi Dragutine, ko se u rijalitiju ispoveda toga ne svrbe emocije nego džep. Zna se gde se duša olakšava. Sve zavisi od profila osobe. Neko ide kod popa, neko kod psihologa, neko kod najboljeg prijatelja, neko kod mame, neko kod gurua. Ali nikako, nikako pred 60 kamera.

Kada su ga Maja Nikolić i Aneta tako tužnog blagosiljale, Top se rasplakao. Comedia divina! Blagosiljaju te dve raspojasane alapače, a ti suze roniš i ljubiš ikone. Pa ko da ti poveruje? Zar nije isto kao da te, recimo, Kačavenda prska svetom vodicom? Svako dobronameran može imati samo jednu potrebu kada vidi tako nešto. Da iz sveg glasa da uzvikne – Spasite religiju od njenih estradnih reklamera. Barem zbog nekakve istorije kulture. Inače će stvarno, u velikom cirkuskom finalu, biti svedena na monetu za potkusurivanje. Ako već nije!

(old_image)

Ali, zašto je Dragutin plakao? Što ga ne vole svi (sasvim antihrišanski poriv) ili što će možda ostati bez keša? U oba slučaja, slini bez raloga. Ni onog u čije se ime zaklinje svakodnevno, nisu voleli mnogi, razapeli su ga štaviše, a do para će doći sigurno. Bilo kako bilo, premali izazov za jednog hrišćanina.

Štaviše, jako se brinem da će Srbija Topiću ugurati tih 50 hiljada evra u džep. Mi smo šampioni pogrešnih izbora. Malo patriotske patetike umiksano sa malo bogoradanja i porodičnih vrednosti eto nas na stranputici. Taj se koktel nije promenio još od Miloševića na Gazimestanu. Samo se kvario, punio mikrobima i bajatio, ali se i dalje slasno ispija.

I da, Dragutine, moram da ti poručim da pročitaš kad izađeš, u Srbiji i dan danas mnogi bacaju diplome u kontejnere. Živote svoje odlažu tamo. Odatle i jedu. Tu se i ubijaju. A nemaju svi sreće da se kao vipovci šetaju po rijaliti programima. Ili da dobiju iseljeničku vizu. Prema tome, odjebi!Zaviri malo preko granice svog egoističkog atletičarskog dupeta.

Ipak, i licemerje će pomoći da se dobri dečko Dragutin domogne pobede. To u čemu on sada učestvuje ljudi gleda zbog onih koji su, navodno, potpuno suprotni njemu. Zbog onih koji se svađaju, pljuju, polivaju vodom, zadižu jedni drugima suknje, drkaju pod pokrivačima. Da su u kući Velikog brata svi učesnici kao dobri vrli Dragutin, program bi se gledao koliko RTS Digital, Art kanal i Happy TV. Populus uživa u kaljužanju vipovaca u kojem Dragutina nema ali za Dragutina glasa baš zato što se nije isprljao. Kad se Dragutin ipak ukaže i krene s monologom daljinski se sam prebacuje. Prema tome, pijačarkama pare jer se zbog pijačarki šou i gleda!

Tu je suština. Prema tome, Dragutine, bate, brate, batice (tvoji termini) zahvali se „grešnicima“ kad uzmeš te pare. Svim tim cimerima bez dostojanstva i vrline koji nisu otkrili čistine blagosti u kojima ti živiš i koje napuštaš samo kad treba da učestvuješ u nekom rijalitiju. A onda časti društvo iz „oba kafića“ koja si pominjao u razgovoru sa suprugom. Nešto gurni i popovima u džep. To je ipak vaša zajednička pobeda. Ako ti neko zlonameran pomene JUL, ti samo ocrtaj krst u vazduhu. I furaj dalje.

Pogledajte još