Priština: Na Kosovu druga država ne može organizovati referendum

- Način i oblik organizovanja referenduma i referendumskih pitanja utvrdjeni su Ustavom i zakonima Republike Kosovo i nijedna druga država ne može da organizuje referendum na teritoriji Kosova - rekao je Vlahiju za Radio Slobodna Evropa.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će, ako bude potrebno, u Srbiji i na teritoriji Kosova biti organizovan referendum o prihvatanju sporazuma koji su u Briselu postigli premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Portparol predsednice Kosova Atifete Jahjaga istakao je da sporazum od 19. aprila jasno utvrdjuje pitanja koja se odnose na prava srpske zajednice na Kosovu na evropskom putu Kosova i Srbije kao dve susedne zemlje.

- Sporazumi treba da se ostvaruju u praksi jer su oni u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo. Poslednji sporazum parafirali su premijeri dve zemlje i obe države su preuzele obaveze da ga ostvare. Srpskoj zajednici na severu Kosova se nude prava garantovana Ustavom i njima se omogućava bolji život i jednakost sa svim drugim građanima Kosova - kazao je Vlahiju.

Izvor: Blic, Beta

Pogledajte još