Vladika bački Irinej: SPC ne organizuje proteste protiv sporazuma

Prema njegovim rečima, oni koji će biti na tim demonstracijama većinom "spadaju u Crkvu" i ako žele da demonstriraju - SPC se u to neće mešati.

"Crkva ne raspolaze onim podacima sa kojima raspolažu državne strukture, ali crkva ima pogled koji ide duboko u prošlost i budućnost, pa slobodno bih rekao i u večnost. Tako da je ona imala veoma ozbiljnog razloga da upozori na to što bi moglo da se dešava u buduhnosti na Kosovu i Metohiji", kazao je vladika Irinej, koji je i portparol SPC.

Na Tanjugovoj tribini "Država i crlva - sekularna i verska tolerancija", Irinej je rekao da stavovi Crkve ne predstavljaju stavove političkih opcija niti pokušaj preuzimanja državnih ingerencija.

Sinod, kako je kazao, svojim saopštenjem o Kosovu nije imao nameru da stvara smetnju ili prepreke državnim organima da odlučuju prema svojoj savesti i odgovornosti, već je namera bila da se ukaže na perspektivu dugoročnu koju treba imati u vidu.

"Mi smo pokušali da pomognemo, a kako će ko to tumačiti - to ne zavisi od nas", rekao je vladika i dodao:

"Moramo uvažavati iskustvo i izvući ono što je najbolje. Stav crkve je izrečen po savesti, bez zle primese, ponajmanje u službi nekih političkih opčija, iako je toga bilo u medijima pa se išlo čak dotle da su mediji pisali da su nam saopštenje pisali neki stranački lideri.... A nisu... Ja sam ga napisao od prve do poslednje reči."

Irinej se osvrnuo na primer Nemačke gde, kako kaže, postoji posebna kancelarija u kojoj se o svim značajnijim pitanjima crkva i država konsultuju.

"Ako bi takva praksa bila uvedena u Srbiji to bi ovde zvali ''džamahirija''", ocenio je.

Vladika ističe da "Crkva ima svoje metode i tu nema nasilja mržnje" već je "bitno svedočenje".

"Odricati se prava na dogovor o Kosovu je je akt bezumlja i odsustvo osnova demokratičnosti", smatra vladika Irinej i dodaje da na tako nešto niko nema pravo.

(Izvor: Tanjug, Press online)

Pogledajte još