Raste interesovanje stranih kompanija za FAP.

Poslednjih meseci raste zainteresovanost stranih kompanija za tu neprivatizovanu fabriku koja je decenijama stub privrednog života celog kraja.

Ovde se, nezvanično, pominje da je jedna firma iz Italije ozbiljno zainteresovana da postane vlasnik FAP-a, kao i turski "Albajrak“, te kompanije za proizvodnju kamiona i autobusa iz Rusije i Belorusije, piše Politika.

"Tačno je da ima zainteresovanih, s tim što je ipak rano za bilo kakve priče da je nešto rešeno. Činjenica je da raste interesovanje stranih kompanija za FAP. Mislim da je promena političke klime i odnosa prema Srbiji tu najbitnija, a biznismeni brzo predvide i osete političke zaokrete", kaže generalni direktor "FAP korporacije“ Zoran Zaković.

Po njegovim rečima, najozbiljniju i najodređeniju ponudu za sada je iskazao "Albajrak“ iz Turske. Ta kompanija bi da u FAP-u nastavi proizvodnju kamiona, s tim što bi njen obim višestruko povećala, na nekoliko hiljada vozila godišnje. Što se tiče Belorusa, pre mesec dana delegacija firme MAZ, zajedno sa beloruskim ambasadorom u Srbiji Vladimirom Čuševom, posetila je FAP i iskazala interesovanje za pribojsku fabriku. Zainteresovan je i ruski LIAZ, i to za proizvodnju autobusa u FAP-u, s tim što je u toku razmena tehničkih informacija.

"Što se tiče Italijana, reč je o jednom investicionom fondu sa evropskim kapitalom koji je veoma zainteresovan za proizvodnju saobraćajnih sredstava u FAP-u, kao i za ulaganja u energetiku, poljoprivredu i druge grane u Srbiji. Takođe, za našu fabriku interesovanje pokazuje i novi partner iz Kine, čija će delegacija boraviti u Priboju od 20. do 24. maja", otkriva direktor Zaković.

U rukama države je, kažu ovde, "i nož i pogača“ kad je sudbina FAP-a u pitanju. No niko ne zaboravlja nedavna radnička previranja, kad je generalni štrajk zaposlenih u ovoj fabrici u poslednjem momentu izbegnut. Radnici su, uz pretnju štrajkom, tražili da nosioce društvenog kapitala u preduzeću sami tajnim glasanjem biraju i tako više utiču na njegovu poslovnu politiku. To im je omogućeno, pa će 10. maja biti održani takvi izbori.

Štrajkački odbor u FAP-u apeluje da se "prvo sredi stanje u kući“ pa tek onda pristupi prodaji, da spremni dočekaju strateškog partnera.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još