Skupština Vojvodine: Odbor usvojio tekst deklaracije

Skupštinski Odbor za ustavno pravna pitanja Vojvodine u vojvođanskom parlamentu usvojio tekst Deklaracije dopunjen sa šest amandmana.

Za novi tekst Deklaracije glasalo je 10, od 15 članova Odbora, među kojima i tri stručna člana, dok je jedan bio protiv.Početak sednice je obeležila polemika vojvođanskkog premijera Bojana Pajtića i predsednika Saveta za Vojvodinu SNS-a Igora Mirovića.

"U javnosti se poslednjih dana čulo da Deklaracija ima secesionističku notu, a na to mogu da izrazim kontra tezu da ukoliko su Ustav i zakoni Srbije secesionistički onda je i Deklaracija secesionistička jer se obraćamo institucijama ove zemlje", rekao je Pajtić, obrazlažući predlog teksta Deklaracije.

Usvojeno šest amandmana LSV-a i SVM-a Odbor je usvojio šest amandmana na Predlog teksta deklaracije koje su podneli LSV i SVM. Šef poslaničke grupe SVM-a Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podnela amandmane s ciljem da se tekst unapredi.
Šef poslanika LSV-a Branislav Bogaroški istakao je da Vojvodina kao autonomna pokrajina proizlazi iz antifašizma i iz narodnooslobodilačke borbe. I
gor Mirović je rekao je da je "sramota" da se prihvati takav amandman jer je to poruka da je autonomija Vojvodine nastala odlukom komunističke, jednostranačke skupštine.
Saša Santovac iz SRS-a je rekao je je taj amandman LSV-a zapravo potvrda da Predlog deklaracije ima "separatističku pozadinu".

Pajtić je naglasio da je Deklaracija nesporna, i suštinski i formalno, jer nije čuo ni suštinske, ni formalne zamerke na njen tekst.

Pozivajući članove odbora i poslanike skupštine da glasaju za predlog teksta Deklaracije, Pajtić je rekao da je spreman da prihvati i amandmane koje su podnele SVM i LSV.

Takođe je istakao da Vlada Vojvodine ne može i neće prihvatiti odgovornost za razvoj poljoprivrede kada je budžetski prihod po glavi stanovnika u Vojvodini 100 dinara na mesečnom nivou.

"Problem je što imamo zakon o budžetskom sistemu, koji je donet pre nekoliko meseci i koji značjano umanjuje sredstva namenjena AP Vojvodini jer ustavom zagarantovanih sedam procenata po tom zakonu ne odnosi se na celokupni budžet Srbije već na budžetske prihode, što je značajno manje", rekao je Pajtić.

Predsednik vojvođanske vlade je izlaganje završio rečima "Vojvodina jeste u Srbiji i ostaće u Srbiji, a sva ostala spočitavanja predlogu Deklaracije su apsurdne teze".

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a Igor Mirović rekao je na sednici da je za nedostatak vladavine prava kriva upravo pokrajinska vlast koja je, kako je podsetio, još 2006. godine usvojila neustavni zakon o nadležnostima AP Vojvodine.

"Vladavina prava nije nešto što se može uzeti kad ti odgovoara a zanematiri kad ti ne odgovara, već postoje jasno definisan zakonski okviri", rekao je Mirović.

Što se tiče Zakona o finansiranju Vojvodine, Mirović je rekao da je aktuelna republička vlada prva od donošenja Ustava Srbije koja je pozvala predstavnike pokrajisnke administracije da zajednički rade na pomenutom zakonu.

"Ja lično sam izneo tezu da Deklaracija ima separatisitičku notu i sada stojim na tom stanovištu jer ako se uzme u obzir vreme kad je Deklaracija predložena i tekst onda je jasno da ona ima separatističku ulogu", kazao je Mirović.

Mirović je izneo primedbu na naziv same Deklaracije koji, kako je rekao, sugeriše da postoji neko ko svesno i planski ugrožava ustavna i zakonska prava Vojvodine.

"Zbog niza neustavnih nedemokratskih i separatističkih nota SNS neće glasati za predlog Deklaracije", zaključio je Mirović.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a Branislav Ristivojević izjavio je pred sednicu da je ona došla sa zakašnjenjem od godinu dana, ali da je, kako je rekao, i to dobro jer je rasprava o Deklaraciji vraćena u institucije.

Sednici su prisustvovali predstavnici svih stranaka u vojvođanskom parlamentu i četiri stručna člana Odbora za ustavno-pravni položaj Vojvodine - Momčilo Grubač, Stevan Lilić, Srđan Sikimić i Slobodan Sikimić.

Profesor Upravnog prava Stevan Lilić rekao je da je deklaracija mehanizam koji je predviđen Ustavom Srbije i Statutom AP Vojvodine i da je značajno što je pitanje deklaracije stavljeno na dnevni red i što raspravi prisustvuju svi članovi Odbora.

Slobodan Orlović rekao je da su nosioci suvereniteta građani Srbije, a ne građani Vojvodine.

"Vojvodina ima pravo da uređuje određene oblasti na svojoj teritoriji, ali nema pravo na samoodređenje", rekao je Orlović i objasnio da Predlog deklaracije treba ili potpuno preurediti ili ga potpuno povući.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Odbora za pitanja ustavno-pravnog pitanja Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je danas uspešno savladana lekcija o potrebi da rasprava bude demokratska i otvorena i naglasio da je zadovoljan zbog toga.

Izvor: RTS

Pogledajte još