Kako da zategnete kožu nakon mršavljenja!?

1.Aerobik

Aerobik vežbe će vam pomoći da skinete višak kilograma sa čitavog tela, uključujući i stomak. Morate se potruditi da radite vežbe koje sagorevaju kalorije, ne samo klasične trbušnjake. Morate uključiti i vežbe izdržljivosti. Studije pokazuju da je kombinovanje aerobik vežbi i treninga izdržljivosti delotvornije u eliminisanju naslaga na stomaku, nego same vežbe. Vežbe na treninzima izdržljivosti mogu biti bez opterećenja, na spravama za vežbanje ili trakama za otpornost.

2. Hidratacija kože

Zdrava koža je i hidratantna koža! Koliko je vode dovoljno popiti zavisi od mnogih faktora. Naravno tokom leta se potrebe povećavaju. Neki napici su lažni prijatelj hidratacije organizma. Konzumiranje velikih količina kafe i alkohola dovodi do gubitka vode u organizmu. Pravilna hidratacija se ne svodi na to da pijemo vodu samo kada smo žedni.

3. Praktikujte jogu

Joga će vam pomoći da se oslobodite stresa, da budete fleksibilniji, izgubite na težini čak i pomaže u oporavljenju kože nakon mršavljenja. Ključni faktor je krenuti polako. U roku od nekoliko nedelja, bićete iznenađeni koliko je vaša koža postala fleksibilnija. Joga se sastoji od pet ključnih elemenata: pravilno disanje, vežbanje, opuštanje, pravilna ishrana, pozitivno razmišljenje i meditacija. Za vežbanje kod kuće, potrebno je imati poseban prostor bez nameštaja. Prostor treba da bude bez stvari koje će vam ometati pažnju. Pokušajte da vežbate jogu svaki dan po 90 minuta i živećete duže, zdravije i bez stresa.

(old_image)

4. Sirova ishrana

Vaša ishrana mora uključivati veliki broj sirovih namirnica. Znamo da se kuvanjem većina hranljivih stvari gubi ili pak ostaje u minimalnim količinama. Znatno više vitamina se unosi svežim namirnicama. Pod njima se naročito podrazumeva voće i povrće! Kada dodate ovo svakodnevnoj ishrani, videćete kako se vaša koža brzo zateže.

5. Gimnastika

Gimnastika je odlična za izgradnju čvrste mišićne mase i zatezanje tela. Vežbajte gimnastiku dva do tri puta nedeljno i rezultati će biti vidljivi veoma brzo. Možete kombinovati: sklekove, trbušnjake i čučnjeve. Ukoliko niste u mogućnosti da uradite pravi trening zbog obaveza, pokušajte da radite vežbe svako jutro bar 15 minuta zbog bolje cirkulacije i razgibavanja. Najbitnije je omogućiti da krv pravilno cirkuliše organizmom!

6. Nemasni proteini

Dodavanje nemasnih proteina vašoj svakodnevnoj ishrani, jedan je od načina koji pomaže zatezanju kože. Pitate se kako? Pre svega, pomaže u izgradnji čvršće mišićne mase. Takođe, sadrže kolagen i druge hranljive materije. Neke od namirnica su: orašasti plodovi i semenke (orasi, bademi i indijski orah), mahunarke, meso i riba, kao i soja i proizvodi od soje.

7. Izbegavajte "brzu hranu"

"Brza hrana" je loša iz dva razloga! Prvo, lako kvari vašu detu. Drugo, vaš organizam i koža nema nikakvu značajnu korist od takve ishrane, čak naprotiv – ona je najveći neprijatelj vašeg organizma. Ako pokušavate da izgubite težinu ili nastojite da zategnute kožu, izbegavajte ovu hranu u širokom luku. Svi znamo da je toj hrani teško odoleti, međutim, moramo imati na umu da je ona najveći neprijatelj našeg organizma. Studije pokazuju da ova hrana može biti zarazna, zbog toga je najbolje potisnuti svaku pomisao na nju!

8. Voće i povrće

Stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje po pet povrća i voća, jer nam daju hranljive materije koje su nam potrebne svakog dana. Da li znate da tih pet obroka pomaže pri zatezanju kože? Većina voća i povrća ima visok sadržaj vode koja pomaže pri oporavljanju kože. Od ukupne količine voća i povrća važno je 1/3 koristiti u svežem obliku, bez termičke prerade. Savremena ishrana je oskudna dijetalnim vlaknima. Njihova uloga je neophodna, jer podstiče: pražnjenje creva, detoksifikaciju organizma i doprinosi nižem stepenu masnoće. Pri izradi dnevnog jelovnika na voće i povrće moramo svakodnevno računati.

(old_image)


9. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je još jedan veliki prirodni način da zategnete vašu kožu. Ukoliko kombinujete malo ricinusovog ulja sa sokom od limuna i nanesete ga na svoju kožu, videćete kako koža počinje da se zateže. Dovoljno je da koristite samo nekoliko kašika svake noći i videćete razliku veoma brzo.

10. Eterična ulja

Eterična ulja su mirisni ekstrakti dobijeni stavljanjem mirisnog cveća ili destilacijom od cveća, mirisa ili korena. Ulje se masira po koži, dodaje u kupke i kozmetičke preparate. Eterična ulja mogu zaista da pomognu pri zatezanju vaše kože ako koristite ona prava. Ulje lavande je jedno od najefikasnijih. Samo nekoliko kašičica svake noći može da učini čuda.

Izvor: B92, Super žena

Pogledajte još