Srpski državljani evakuisani iz Parlamenta BiH

0

Više od 350 stranih državljana, među kojima devet srpskih, koji su zbog demonstracija ispred Parlamenta BiH u Sarajevu ostali zatočeni u Parlamentarnoj skupštini gde su učestvovali na Međunarodnoj konferenciji Evropskog fonda za JIE, rano jutros su evakuisani, a u deblokadi je pomogla Ambasada Srbije u BiH.

Učesnici konferencije, koja je juče održana u Parlamentarnoj skupštini BiH, ostali su do ranih jutarnjih časova pod blokadom, onemogućeni da, po okončanju konferencije, napuste PS BiH, pošto je zgradu Parlamenta pod opsadnim stanjem držao veći broj demonstranata, nezadovoljnih prekjučerašnjom privremenom odlukom Saveta ministara BiH o izdavanju jedinstvenog matičnog broja.

U grupi od 350 stranih državljana zatočenih u PS BiH, bilo je devet državljana Srbije, predstavnika Komercijalne banke, Banke Intesa i Čačanske banke, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Odmah po dobijanju informacije i molbe za pomoć, sa kojom se Ambasadi Srbije u BiH obratio zatočeni predstavnik Komercijalne banke Aleksandar Grabovac, Ambasada je preduzela sve neophodne mere za pružanje pomoći našim državljanima.

Evakuacija srpskih i drugih stranih državljana započela je jutros oko četiri sata, tako da su predstavnici banaka iz Srbije već pola sata kasnije bili u hotelima u kojima su prethodno zbog učešća na skupu imali rezervisan smeštaj.

Svi srpski državljani su u dobrom zdravstvenom stanju, a drugi dan Konferencije, koji je bio predviđen za danas, otkazan je, tako da jedan broj predstavnika banaka iz Srbije danas napušta BiH, a predstavnici Komercijalne banke sutra ujutru, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.