Microsoft Office najzad na iPhone-u

Mobilnu verziju najpoznatijeg softvera za kancelarijsko poslovanje, moguće je preuzeti sa Appleovog App Store-a. Office Mobile je za sada dostupan samo za iPhone, dok još uvek nije izvesno kada će i da li će biti prilagođen iPad-ovima i telefonima sa Android operativnim sistemom, prenosi Yahoo.

Poput Office Mobile paketa za Windows Phone, i verzija prilagođena iPhone uređajima omogućava pristup Word, Excel i Power Point dokumentima, uz vizuelno zanimljiv i sveden interfejs.

Kada je Word u pitanju, Office Mobile nudi standardno formatiranje teksta uz boje, veličinu slova i različite fontove, a moguće je ostaviti i komentare uz glavni tekst. Međutim, to je uglavnom to. Aplikacija ne nudi, primera radi, opcije za formatiranje pasusa, niti dozvoljava ubacivanje fotografija u tekst. Valja napomenuti da će one fotografije koje su prethodno unesene u Word dokument, prilikom otvaranja u Office Mobileu biti sačuvane kao u originalnom dokumentu.

Što se Excela tiče, situacija je nešto bolja, pa su osim različitih opcija za formatiranje teksta ostavljene i opcije za formule i pretragu. Moguće je kreirati najrazličitije tabele i formatirati pojedinačne kolone, sastavljati dokumenta sa više strana i potom ih razmenjivati sa ostalim korisnicima.

Najzad, kada je reč o PowerPointu, Office Mobile dobar je za pregledanje slajdova, izmenu osnovnog teksta bez formatiranja i dodavanje pratećih beleški.

Dobra vest za sve one koji su pretplaćeni na Office 365, mobilna verzija paketa biće besplatna. Loša vest je da Microsoft za sada ne planira da ponudi Office Mobile kao zaseban proizvod. To znači da oni koji nisu zvanični Office 365 korisnici, neće moći ni da koriste Office Mobile za iPhone.

Za one koji na svom iPhone-u žele da isprobaju Office Mobile, ostavljena je mogućnost da na mesec dana besplatno koriste Office 365. Nakon tog probnog perioda korisnici se, ukoliko to žele, mogu odlučiti za kupovinu proizvoda.

Ovo je svakako dobar poslovni potez za Microsoft, jer se očekuje da će nakon probnih mesec dana, većina korisnika poželeti da kupi Office Mobile. Osim toga, Microsoft takođe nije obavezan da isplaćuje Appleu 35 posto ukupne zarade od prodaje.

Office Mobile trenutno je dostupan samo za američko tržište, dok iz Microsofta najavljuju da će u najkraćem roku biti dostupan i u 136 zemalja na 29 različitih jezika.

Izvor: b92

Pogledajte još