BusPlus - Veći broj prodatih karata, manje opomena

Istovremeno, kod vozača taj broj veći je u proseku za 12 puta.

Broj plaćenih doplatnih karata porastao je za sedam odsto, a za četvrtinu manje je izdato opomena.

Skoro duplo veći broj kontrolora doneo je već prve nedelje vidljiv rezultat. Taj efekat je, pre svega, zabeležen na linijama 7, 9, 13, 16, 23, 25, 73, 83, 88, 95 i 96 na kojima su u svakom vozilu dežurali kontrolori. "Najdrastičniji primer je tramvajska linija 9 na kojoj je u poređenju sa periodom pre uvođenja kontrole u sva vozila na ovoj trasi broj karata prodat kod vozača gotovo 50 puta veći", ističu u Direkciji za javni prevoz.

U ovoj direkciji smatraju da je smanjenje broja izdatih opomena bilo očekivano pošto je cilj ove akcije bio da se poveća broj prodatih karata.

"Sa pojačanom kontrolom, broj opomena pada. U odnosu na sedmicu pre uvođenja kontrole manji je za četvrtinu. To je dokaz da su ljudi svesni neophodnosti plaćanja karata prilikom korišćenja prevoza", objašnjavaju u Direkciji.

Prvog dana pojačane kontrole u vozilima su se našla ukupno 503 kontrolora, a juče ih je ukupno bilo 417. Ipak, to ne menja planove kada je reč o kontroli putnika u gradskom prevozu za ovo leto.

"Pored 270 BusPlus kontrolora, u vozilima javnog saobraćaja ima i 147 kontrolora koje angažuje grad. A kako je i najavljeno do polovine jula biće angažovano ukupno 700 dodatnih kontrolora u svim vozilima", kažu u Direkciji za javni prevoz.

Inače, svi kontrolori kako iz BusPlusa tako i oni koje je angažovao grad, nose bele majice sa grbom prestonice i natpisom "Kontrola". Kontrolori koji su počeli da rade pre nedelju dana su praktično u ulozi konduktera jer ne izlaze iz vozila tokom radnog vremena. S druge strane, BusPlus kontrolori tokom radnog vremena uđu u nekoliko vozila na više trasa.

Izvor: 24sata, B92

Pogledajte još