Američki film o Nikoli Tesli biće sniman u Srbiji, na srpskom jeziku

Potez atipičan za američki film Enton objašnjava svojom željom da priča bude što uverljivija.

"Tesla je bio Srbin. On i njegova porodica su govorili srpski, pa verujem da bi i sam želeo da se njegov jezik u filmu prikaže autentično. Za mene nije bilo dileme, jer ako je Tesla sa svojom majkom govorio na srpskom jeziku, onda želim da tako bude i u mom filmu",
kaže reditelj koji je glavnu ulogu u ovom projektu poverio srpskom glumcu Branku Tomoviću.

Iz istog razloga je Enton i odlučio da ključne scene snimi u Srbiji. Zato trenutno radi na pronalaženju srpskih glumaca koji će u filmu igrati nekoliko nosećih uloga: Teslinu majku i sestre.

"Voleo bih da Srbi budu ponosni na ovaj film. Moj uspeh kao reditelja zavisiće od toga kako publika u Srbiji bude reagovala na moje ostvarenje. Želim da razrešim misteriju oko toga ko je bio Tesla i odakle je došao. Podelićemo njegovu priču sa celim svetom, koji u većini, nažalost, nije upoznat sa značajem ovog velikog naučnika",
objašnjava Enton.

Poredeći Nikolu Teslu sa velikim umovima sveta kao što su Isak Njutn, Bendžamin Frenklin i Albert Ajnštajn, reditelj izražava žaljenje što umu kao što je Teslin istorija nije odala priznanje kakvo on zaslužuje.

"Ubeđen sam da njegov doprinos čak nadmašuje dela ovih naučnika, ali van Srbije se o njemu i dalje jako malo zna. Kad se njegovo ime pominje u medijima, uglavnom je prekriveno velom misterije i često se dovodi u vezu s raznim teorijama zavere. Želim da istinu o njemu otkrijem svima", tvrdi Enton.

Izvor: blic

Pogledajte još