Festival monodrame i pantomime počinje u Zemunu

Festival monodrame i pantomime u Zemunu proslavlja 40. rođendan: osnovao ga je davne 1973. godine Ljubiša Ružić s grupom umetnika, a tokom proteklih decenija održan je trideset osam puta. Posle otvaranja izložbe pozorišnog plakata Jovana Tarbuka u Kuli "Gardoš", prve festivalske večeri biće izvedene tri stend-ap komedije u klubu „Fest“ u Hali "Pinki".

Zvaničan program počinje dan kasnije, a po rečima selektora Milovana Zdravkovića, narednih pozorišnih dana publika će odgledati tri pantomime, dva performansa i osam monodrama umetnika iz Izraela, Rusije, Kube, Makedonije i naše zemlje. Ovogodišnju feštu obeležiće, svakako, dve zanimljivosti: među prijavljenim monodramama dominiraju predstave koje izvode žene (i na ženske teme), dok je na predlog Raleta Damjanovića (uz tradicionalnu "Zlatnu kolajnu") uvedena nova nagrada koja nosi ime prerano preminulog glumca Miodraga Andrića, popularnog Ljube Moljca. Dodeljivaće se najboljem izvođaču stend-ap komedije.

Reč je o novoj formi na festivalu. Priznanje je ponelo ime umetnika koji je i nesvesno igrao svoje predstave u maniru današnjih stendapista“, ističe Radomir Putnik, član Programskog saveta. „Ova vrsta komedije traži da se osluškuje publika i utiče na nju, hitro reaguje na upadice, pronalazi zajednički imenitelj između gledalaca i glumačke igre. Njom se uglavnom bave mladi glumci koji nisu opterećeni tradicionalističkim pozorišnim zabludama.“

Ofer Blum, pantomimičar iz Izraela (koji će tokom festivalskih dana održati i umetničku radionicu), povodom svog gostovanja u Beogradu kaže:

Pre dve decenije upoznao sam "kuma pantomime" Marsela Marsoa, kasnije mog učitelja. Govorio je da je najveći aplauz za pantomimičara tišina na kraju predstave. Moja želja je da savremenom svetu ponudimo pantomimu kao univerzalan jezik, univerzalniji i od "Fejsbuka" i "Gugla". Jer, razumljiv je u svim krajevima sveta. Nažalost, danas u Evropi gotovo da ne postoje škole pantomime, ona je umetnost koja odumire i mi nemamo sledeću generaciju. Pantomimičari nisu ni poznati ni bogati, ali imaju privilegiju da rade ono što izuzetno vole...“

Zemunska pozorišna fešta, kako je u utorak rečeno, koštaće oko dva miliona dinara, a uz glavnog pokrovitelja Opštinu Zemun, Ministarstva za kulturu i Kancelariju za dijasporu, u pomoć su joj "priskočili" i pojedinci, ljubitelji umetnosti. Pored glavnog programa, kao i svake godine, organizovan je i zanimljiv prateći sadržaj. Između ostalog, najavljena je promocija knjige Nikolaja Jevreinova "Uvod u monodramu" (spis iz 1908. godine). O najboljima će odlučivati stručni žiri (Vladica Milosavljević, Ana Grigorović i Marko Stojanović), dok će svoju reč imati i žiri publike.

Detaljan program festivala pogledajte ovde.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.