Andrić pobedio Tolkina u borbi za Nobelovu nagradu

Sedimo na poslu i kolega i ja počeli diskusiju o knjigama koje on voli, a koje ja i da li su knjige i čitanje izašli iz mode. Dođemo do toga da se nekako dotaknusmo ovih dveju knjiga i on mi pomene da je nekada pročitao kako je Tolkina u borbi za Nobela pobedio Andrić.

Čačkajući po netu, došla sam do podatka da je tadašnji žiri Tolkinovo delo opisao kao nedostojno ove prestižne nagrade. "Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije", napisao je jedan od članova žirija.

Iste godine, 1961. kada je Tolkin dobio negativne kritike, Ivo Andrić je osvojio priznanje za roman "Na Drini ćuprija". Članovi žirija su pohvalili njegov način pripovedanja i epsku snagu dela.

Novinar Andreas Ekstrom iz Švedske, koji je istraživao dokumenta o prošlim izborima za Nobelovu nagradu, otkrio je i da je britanski autor Grejem Grin te godine bio na "mestu broj dva". On nikada nije osvojio Nobela. Treći izbor žirija bila je Dankinja Karen Bliksen.

Bez ikakve želje da ulazim u polemiku čiji je Andrić pisac po nacionalnoj pripadnosti, moram da priznam da mi je "Na Drini ćuprija ipak najdraža slika" iako i Tolkinu za "Gospodare" skidam kapu. Ipak, knjige nikada ne izlaze iz mode.

D.A.R.

Pogledajte još