Bajatović: Srpske kompanije mogu da uzmu 800 miliona evra od izgradnje gasovoda

Bajatović je naveo da će preko tendera biti izabran jedan glavni izvođač radova i više podizvođača, kao i da srpske firme vidi među podizvođačima.

„Jako je teško da neka od srpskih firmi bude glavni izvođač radova, s obzirom na tehnologiju i iskustvo koje imaju u ovoj oblasti“, rekao je Bajatović, odgovarajući na pitanje novinara i najavio da će izgradnja gasovoda u Srbiji početi krajem novembra tekuće godine.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović istakla je da se pored realizacije projekta Južni tok planira i aktiviranje domaćih kompanija koje će raditi na izgradnji tog projekta, kao i pokretanje industrije koja koristi gas.

Put kojim Srbija ide je vodeća uloga u snabdevanju gasom u regionu“, rekla je Mihajlović i izrazila nadu da će se realizovati krak Južnog toka ka Republici Srpskoj i Makedoniji.

Prema Bajatovićevim rečima, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu postoji mogućnost izgradnje gasnih centrala koje bi imale kapacitet po 450 megavata električne, kao i 300 megavata toplotne energije.

Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da je Srbija počela investicioni ciklus u energetici u okviru kojeg će u narednih 8 godina biti uloženo oko 10 milijardi evra.

On je istakao da će srpskim delom Južnog toka 2016. godine prolaziti 11,8 milijardi kubnih metara gasa, 2021. godine 36 milijardi, a 2025. godine 40 milijardi kubnih metara gasa.

"Gasovod Južni tok će pored energetske omogućiti razvoj i drugih privrednih grana Srbije, bolju investicionu klimu kao i upošljavanje srpskih korporacija i građana", istakao je premijer Dačić.

Dačić je rekao da će u okviru investicija započetih pre dve godine, tri milijarde evra biti uloženo u naftni sektor, dve u gasni i dve u oblast obnovljivih izvora energije.

M. Ilić, agencije

Pogledajte još