Mirjana Karanović igra majku Nikole Tesle, a sestre...

"To je veoma mala uloga, ali Đuka je igrala značajnu ulogu u životu Nikole Tesle. Ona mu je pomogla da definiše ono što je bio. Velika je čast za mene da igram ženu koja je mnogo radila i koja je održavala jednu jaku i zanimljivu porodicu", rekla je glumica.

Od trenutka kada je Karanovićeva pročitala scenario američkog reditelja Majkla Entona ona je znala da je uloga Georgine - Đuke Mandić (Tesla) ona koju mora odigrati.

"Bila sam dirnuta predivnim scenarijem gde je svaki lik prikazan sa jakim integritetom", rekla je poznata glumica i pedagog koja se nedavno oprobala i u ulozi rediteljke komada Sare Kejn "Psihoza u 4.48" koji je premijerno prikazan u maju u Bitef teatru.

"Majkl radi film koji je priznanje Nikoli Tesli. On je u priči zadržao autentičnost. Ovaj film bi trebao da uveri svet kakav je on sjajan čovek bio i šta je sve on za nas uradio", ocenila je Karanovićeva.

Reditelj Enton je uvek imao na umu Karanovićevu za ulogu Đuke.

"Verujem u vrednosti Mirjane Karanović i da će izneti verno ovu ulogu. Ona je bila važna u njegovom životu, čak i posle njene smrti. Mirijana je apsolutno neustrašiva u svom pristupu glumi i ja sam isto to osetio kod Branka (Tomovića, koji će igrati Teslu)"
, rekao je on.

Reditelj je istakao da niko i ništa nije moglo da spreči Teslu da radi ili kaže ako je znao da je u pravu.

"Te iste osobine sam video kod Mirjane i Branka i zato nisam mogao da izaberem bolje glumce da tumače majku i sina"
, naglasio je Enton.

Karanovićeva će snimati svoje scene tokom oktobra i novembra ove godine u Srbiji. Reditelj je trenutno u pregovorima sa glumicama sa Balkana koje će igrati Tesline sestre.

"Teslina porodica treba da objedini u isto vreme sve karakterne osobine ljudi iz regiona. Oni su bili Srbi koji su živeli u sadašnjoj Hrvatskoj i želim da publika shvati autenčinost tih uslova", rekao je on.

On je takođe objasnio da što je više otkrivao tog brilijantnog čoveka i njegova dostignuća da je želeo da ispriča priču na jedan autentičan način i da izbegne trivijalne spekulacije.

Karanovićeva je pozdravila Entonovu odluku da snima neke scene na srpskom jeziku.

"Odlična je stvar što ćemo snimati scene na srpskom, a ne na engleskom"
, rekla je Karanovićeva podsetivši koliko je Tesla bio značajan za srpsku istoriju.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još