Hag: General Krstić oslobođen optužbe za nepoštovanje suda

Generala Krstića (65) oslobodilo je isto raspravno veće koje ga je optužilo za nepoštovanje suda zato što je dva puta - u februaru i martu, odbio da svedoči u odbranu Radovana Karadžića, uprkos obavezujućem nalogu suda (subpoena).

Kako je rekao predsedavajući sudija Melvil Berd (Baird), veće je utvrdilo da general Krstić pati od posttraumatskog sindroma, a svedočenje na suđenju Karadžiću moglo bi pogoršati njegovo zdravstveno stanje.

Većina sudija - uz protivljenje člana veća O-gon Kvona (O-gon Kwon) - zaključilo je da je Krstićevo zdravstveno stanje "razumno objašnjenje" za njegovo odbijanje da svedoči.

Generala Krstića, koji je tokom rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

U ta dva pojavljivanja pred sudom, februara i marta, Krstić je tvrdio da ne može da svedoči na suđenju Karadžiću zato što pati od posttraumatskog sindroma.

"Isključivo iz zdravstvenih razloga nisam sposoban biti svedok u procesu izvođjenja dokaza odbrane gospodina Karadžića pred ovim sudom"
, rekao je Krstić sudijama.

Na suđenju krajem maja o Krstićevom mentalnom stanju svedočila je, iza zatvorenih vrata, psihijatrica iz Beograda Ana Najman. Veće je danas, većinom glasova, prihvatilo njene argumente.

Na zahtev Karadžića, koji se brani sam, Tribunal je generala Krstića, početkom godine, posebnim nalogom obavezao da svedoči, pošto je on to prethodno odbio da dobrovoljno učini.

Krstić je 7. februara doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu. Rekao je da ne može da svedoči "isključivo iz zdravstvenih razloga".

"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim, izaziva stres", kazao je Krstić u februaru, optuživši Karadžića da ga "bezobzirno gazi".

Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, gde je vraćen posle napada u zatvoru u Engleskoj, tokom izdržavanja kazne, dodavši da "oporavak nije bio primeren".

Raspravno veće je potom naložilo lekarski i psihijatrijski pregled Krstića, koji su pokazali da ne postoje medicinski razlozi zbog kojih on ne bi mogao da svedoči.

U skladu sa tom odlukom, general Krstić je 25. marta ponovo izveden pred sudije, ali je ostao pri svom stavu da ne može da svedoči, uprkos upozorenju da može biti optužen za nepoštovanje suda.

Posle toga, raspravno veće optužilo ga je za nepoštovanje suda, a suđenje je održano u maju ove godine.

B92

Pogledajte još