Šta sve sprema Narodna biblioteka Srbije?

Ristić je najavio da bi do kraja godine najstarija kulturna institucija u Srbiji trebalo da realizuje izložbu savremene makedonske književnosti, izložbu posvećenu 120-godišnjici rođenja Miloša Crnjanskog i drugu posvećenu obeležavanju 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, kao i izložbu posvećenu legatu Petra Kolendića.

U planu je i da izložba posvećena 20-godišnjici smrti i 115-godišnjici od rođenja pesnikinje Desanke Maksimović bude predstavljena do kraja avgusta na Cetinju i potom u Budimpešti, Skoplju i Zagrebu, rekao je Ristić Tanjugu.

Kada je reč o započetim projektima, Ristić je rekao da se radi na reviziji fonda NBS koji obuhvata 5,5 ili 6 miliona jedinica iz perioda od 11. veka do 21. veka, da se radi na osam višegodišnjih projekata i pet novih od kojih je najznačajniji projekat Europeana zbirka od 1914. do 1918. u okviru koga se planira otvaranje velikog portala gde će biti predstavljena građa iz čitave Evrope posvećena Prvom svetskom ratu.

Tom projektu se pridružila i NBS sa portalom velikirat.nb.rs gde će od septembra startovati posebna opcija obrazovnih sadržaja kako bi profesori istorije i srodnih predmeta imali gotove tekstove i digitaliozvanu građu koju bi mogli da koriste u svakodnevnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama.

"Taj projekat se završava sledeće godine u maju sa četiri izložbe o prvom svetskom ratu u Briselu, Londonu, Parizu i Berlinu, a izborili smo se da i u Srbiji u NBS bude organizovana izložba", rekao je on.

Ristić je najavio da u septembru počinje i novi projekat "Doiserbia" koji ima za cilj da doktorske teze u digitalnom obliku budu dostupne korisnicima širom sveta, a krajem oktobra biće orgaizovana i konferencija Nacionalnog centra za digitalizaciju.

Upravnik NBS je najavio do kraja godine i završetak rekonstrukcije trezora u kome se čuvaju srednjovekovni rukopisi.

"To je više od 300 srednjovekovnih rukopisa, kao i spisa koje je Srpska pravoslavna crkva dala na čuvanje privremeno NBS, tako da će taj trezor dobiti onaj izgled i onu opremu kakva je propisana međunarodnim zakonskim i našim standardima. Dve prostorije će imati veliku komoru u kojoj će biti odgovarajuća temperatura, vlažnost vazduha, svetlo i protiv provalni i protivpožarni sistem", ispričao je Ristić.

B92

Pogledajte još