Šeik kupio hotel "Jugobanke" na Kopaoniku

Ovaj objekat, u neposrednoj blizini žičara, princ prestolonaslednik video je pre nekoliko meseci kada je posetio Kopaonik. Kako nam je nezvanično rečeno, hotel je kupio lično, ali ne namerava da ga pretvori u rezidenciju, već bi, izuzev kada on dolazi, objekat bio otvoren za goste. „Blic“ nije uspeo da sazna za koliko je hotel prodat.

Kako nam je potvrđeno, u septembru bi trebalo da se ozvaniči rad Istraživačkog centra za visoke tehnologije kompanije „Mubadala Development“.

"Ovaj centar nalazio bi se na jednom delu zemljišta današnjeg PIK-a Zemun. Predstavnici „Mubadale“ tražili su da bude blizu Aerodroma „Nikola Tesla“. To je prva faza, a druga bi trebalo da bude realizovana u narednim godinama i zavisi isključivo od sposobnosti naše Vlade da obezbedi dovoljno stručnog kadra. Reč je, naravno, o fabrici poluprovodnika i investiciji vrednoj oko četiri milijarde dolara",
objašnjava izvor „Blica“ u Vladi Srbije.

Drugi sporazum koji bi trebao da bude potpisan za mesec dana jeste onaj koji se odnosi na gradnju nove fabrike koja bi proizvodila delove za akcione „Erbasa“ i „Boinga“.

"Sporazum bi trebao da bude potpisan sa predstavnicima firme „Aerospace“ koja radi kao deo sistema „Mubadala“. Ova firma je ranije bila zainteresovana za „Jat tehniku“, s obzirom na to da ima sličnu firmu u Švajcarskoj, ali su u međuvremenu promenili plan. Realno, pogon koji bi, takođe, bio u blizini aerodroma može biti brzo sagrađen, ali je jasno da ne bi mogao da počne da radi pre sredine naredne godine. U ovim pogonima bilo bi zaposleno između 400 i 500 radnika. Računa se na godišnji promet od oko 400 miliona dolara," objašnjava izvor „Blica“.

Planirani novi sporazumi sa firmama iz Abu Dabija

- Mubadala Development Company
1. faza Istraživački centar za IT - posao za 50 naučnika
2. faza Potencijalno - otvaranje fabrike poluprovodnika Lokacija: deo zemljišta PIK Zemun

- Mubadala Aerospace Gradnja fabrike delova za “Erbas” i “Boing”, posao za 400-500 ljudi, godišnji promet 400 miliona dolara, početak rada: polovina 2014. godine

- MREI - Mubadala Real Estate & Infrastructure Planira se ulaganje u gradnju turističke infrastrukture, najpre u zimskim turističkim centrima

Treći sporazum odnosi se na ulaganja i gradnju turističkih kapaciteta u Srbiji.
Ovaj dokument bio bi potpisan sa kompanijom „Mubadala Real Estate & Infrastructure“ (MREI). U pitanju je firma koja se bavi ulaganjem u građevinske projekte u Emiratima, ali i širom sveta.

Za početak bi se saradnja odvijala na obnovi turističke infrastrukture u Srbiji, pre svega u planinskim centrima poput Kopaonika ili Stare planine. Zainteresovani su i za gradnju hotela na mestu gde se danas nalazi ruševina Generalštaba, ali i za projekat prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića „Grad na vodi“.

Kada su u pitanju aktuelni poslovi koji su već definisani sa kompanijama iz Emirata, stvari idu, tvrde izvori „Blica“, u dobrom pravcu.

"Kada je u pitanju strateško partnerstvo između „Etihada“ i „Jata“, u toku su završne procedure sa domaćim i međunarodnim vlastima oko otpočinjanja rada nacionalnog avio-prevoznika pod novim imenom „Er Srbija“ u naredne dve nedelje. Okončani su konkursi za prijem kabinskog osoblja, a u toku je javni poziv za prijem još pilota. Računa se da će, u narednom periodu, biti potrebno još oko 100 pilota, s obzirom na to da će flota „Er Srbije“ biti jača od trenutne flote „Jata“ za deset, skoro novih „Erbas“ aviona,"
tvrdi izvor „Blica“.

Čeka se na ulaganje sa Telekomom

Kada su u pitanju poslovi „Al Dahre“ u Srbiji, očekuje se da se tokom jeseni nastave započete aktivnosti. Razlog za delimično odlaganje intenzivnijih aktivnosti ove firme u Srbiji bila je promena unutrašnje strukture u okviru matične firme iz Abu Dabija.

"Tokom juna ove godine, Vlada Srbije završila je sve tehničke pripreme za ovaj projekat",navodi izvor „Blica“.

Kako nam je potvrđeno, još uvek se čeka na stav partnera iz Abu Dabija o zajedničkom ulaganju jedne od firmi koja radi u okviru „Mubadale“ sa Telekomom i gradnju telekomunikacione infrastrukture koju bi, kasnije, izdavali teleoperaterima.

Izvor: Blic

Pogledajte još