Jadran - letovanje koje seća na detinjstvo (ANKETA)

Makarska, Kašteli, Bol na Braču, Rovinju... Pričalo se i o Čanju, Baošićima, Šušnju, Rafailovićima, Baru, Budbi, neko o Grčkoj, poneko i o Bugarskoj...

Prvo letovanje koje pamtim jeste odlazak u Makarsku kada sam imala pet godina.

Crveni, dvodelni kupaći kostim (znam, šta će detetu od pet godina gornji deo, ali ajde, bila mi je volja da budem "odrasla"), guma za plivanje i plastične cipelice da me ne žuljaju kamenčići... Nema potrebe da napomenem da sam deset dana pred put samo o tome pričala.

Pamtim kako smo obilazili okolinu, kamene uličice, išli do Splita... U starom gradu u Splitu sam prvi put jela sladoled koji je imao kišobran kao ukras na porciji (današnjim klincima je to smešno, ali to je tada bilo nešto potpuno novo), prvi put videla aerodrom...

(old_image)

Ipak, najupečatljivija uspomena sa tog odmora i dalje mi je magare koje su vodali po plaži i na kome su se, verujem i dan danas, sva deca tog leta na obali Makarske slikala, ali i nudistička plaža na koju su odlazile naše komšije iz apartmana pored, a za koju sam tek mnogo godina kasnije skapirala šta je u stavri.

Sledeće godine letovali smo u Kaštelu, čini mi se da je bio Kaštel Kambelovac... Onda su na red došla letovanja sa društvom, pa sa dečkom, a sada sa mojom porodicom, ali uvek ću se rado sećati tih prvih letovanja, kao i svi mi uostalom.

Imam trideset godina, sada imam svoje dete, ali se i dalje rado i sa setom sećam letovanja kada sam i sama bila klinka. Planiram da opet posetim sve one prelepe plaže kojih se sećam iz detinjstva i iz nekih prošlih vremena.

Pogledajte još