Jovankina rođaka: Lažu da je odbijala lečenje

Najbliža familija zgrožena je, kaže ona, “brigom” javnosti za Jovankino zdravlje, ali i svih onih, koje odbija da imenuje, koji se tokom protekle tri decenije nisu odazivali na njene pozive u pomoć.

Iako je u prvom obraćanju javnosti dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, objasnio u kakvom se stanju nalazi udovica Josipa Broza, i dodao da je njoj već duže vreme potrebna lekarska nega koju je odbijala, njeni najbliži kažu da joj pomoć nije bila dozvoljena.

"Laž je da je Jovanka odbijala da se leči, koji bi normalan čovek odbio medicinsku ili gerontološku sestru i lekare koji su joj bili neophodni kao i svakom starom čoveku. Ona je zvala u pomoć, ali niko se nije odazvao. Pojedini među onima koji sada navodno brinu za njeno zdravlje, zapravo nisu dozvolili da joj se pomogne,"
priča Nada za “Blic”.

O Jovankinom zdravstvenom stanju ne želi da govori, ali ne krije bes i ogorčenost na trenutnu situaciju u javnosti.

"Tretman kakav je imala i život kakav je vodila poslednjih decenija niko od ljudi iz brojnih državnih institucija sada ne spominje. Svi navodno brinu za nju i pitaju kako je. Gde ste bili svih ovih godina, pitam ja njih. Živela je ispod svakog ljudskog dostojanstva, a niko ne zaslužuje takav tretman,"
navodi sagovornica Blica.

Nada Torlak ne veruje da će odnos države i institucija prema Jovanki Broz biti promenjen kada izađe iz bolnice..

"Odnos društva biće isti kao i protekle tri decenije, ako ona uopšte izađe iz bolnice. Ovo je sve veoma licemerno i mislim da ako se nje niko nije setio do momenta u kojima se bukvalno bori za život, i sada treba da je ostave na miru da se izbori sama ako to bude mogla,"
naglašava Nada.

(old_image)

Jovanka (89) i Josip Broz Tito bili su u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Od njegove smrti ona živi povučeno u beogradskom naselju Dedinje, a mišljenje javnosti je da je njen povučeni način života i izbegavanje javnosti zapravo posledica ozbiljnih problema kroz koje je prošla od smrti supruga kada je cela njena imovina nacionalizovana i kada je stavljena u kućni pritvor.

Vladina komisija je 2006. obavestila javnost da Jovanka Broz živi u relativnom siromaštvu i da njen stan u Beogradu nije održavan decenijama.

Jovanka Broz je u pratnji dva rođaka primljena u Urgentni centar 23. avgusta u polusvesnom stanju. Prvi rezultati ukazivali su na sepsu.

"Njeno stanje je teško i ona je smeštena na intenzivnu negu," rekao je dr Zlatibor Lončar i naveo da Jovanka Broz reaguje samo na grube nadržaje. On je takođe istakao da je Titova udovica primljena u ovu ustanovu u veoma zapuštenom stanju, da je njena krvna slika izuzetno loša, da ima problema sa mokrenjem, rane od ležanja i ranu nepoznatog porekla na grudnom košu.

Jovanku Broz je na dan kada je primljena u bolnicu posetio premijer Ivica Dačić.

Kasnije je iz Kliničkog centra Srbije saopšteno da se zdravlje Jovanke Broz blago poboljšalo i da „Medicinske ekipe Urgentnog centra nastavljaju da primenjuju sve neophodne mere kako bi se njeno stanje usmerilo u pravcu stabilizacije i daljeg poboljšanja“.

Izvor: BLIC

Pogledajte još