Doček za Krajišnika na Palama

Prvi predsednik Republike Srpske trebalo da bude pušten iz britanskog zatvora gde je odslužio dve trećine kazne po presudi Haškog tribunala koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Krajišnik će iz britanskog zatvora prvo doputovati u Beograd, pa helikopterom Vlade RS-a iz Beograda na Pale u 19 sati.

Krajišnik će, kako je saopštio Opštinski odbor SDS-a, na Palama svečano biti dočekan na gradskom šetalištu. Doček će, kako se navodi, direktno prenositi Radio-televizija Republike Srpske.

Prema rečima načelnika Opštine Pale i predsednika Opštinskog odbora SDS-a Miodraga Kovačevića, Krajišnika će prvi pozdraviti predsednik SDS-a Mladen Bosić.

Krajišnikova porodica je potvrdila da je Vlada RS-a ponudila svoj avion kojim bi on iz Londona doputovao u BiH, ali je zbog tehničkih problema odlučeno da doputuje redovnim letom.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno viće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Nekadašnji predsednik Skupštine RS-a i srpski član Predsedništva BiH osuđen je zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Krajišnik bude pušten na slobodu navodeći da je pokazao spremnost na rehabilitaciju.

Krajišnik je prihvatio presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva s područja RS-a. Takođe, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH”, navedeo je u odluci predsednika Haškog tribunal.

Penzionisani general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić juče se iz Haga vratio u Beograd, nakon što su mu istekle dve trećine kazne. Sutra stiže i Krajišnik.

U centru Sarajeva danas su se pojavili plakati sa fotografijom Momčila Krajišnika i natpisom: "Povratak ratnog zločinca u BiH, Momčilo Krajišnik ratni zločinac", javili su sarajevski portali.

Nije poznato ko su autori plakata, koji su polepljeni u strogom centru Sarajeva, gde prolazi najveći broj građana.

Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart ocenila je danas da je neverovatan izostanak osude, reakcije i mobilizacije građanskog društva u BiH, posebno u Sarajevu i Banjaluci, na najavu da će Radio-televizija Republike Srpske (RT RS) u posebnoj emisiji pratiti dolazak osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

"Ovde podvlačimo da je svaka paralela sa bilo kojim drugim događajem besmislena, budući da nije reč o praćenju hapšenja, suđenja ili presude, već povratku sa izdržavanja zatvorske kazne za počinjene zločine protiv čovečnosti", navodi se u saopštenju.

Koalicija Prvi mart ocenjuje da je za zločine počinjenje u ratu u BiH od 1992. do 1995. nužno utvrditi pojedinačnu odgovornost i da se ne može nijedan narod kolektivno optuživati i osuđivati za ratne zločine, ali da sve što vlasti Republike Srpske rade na ovom slučaju jeste upravo usmereno na kolektivizaciju krivnje.

"Dočekivati na glavnom šetalištu na Palama osuđenog ratnog zločinca znači i podršku onome što je Krajišnik zajedno sa ostatkom vojnog i političkog vrha radio za vreme rata, te za šta je i osuđen", ističe se u saopštenju.

Prvi mart dalje navodi da organizovanje posebne emisije, direktnog prenosa i pozivanje na doček Krajišnika na Palama u izveštajima vodećih medija koji su pod kontrolom vlasti u RS, znači i medijsku podršku zločinu.

"Činjenica da Krajišnik iz Beograda na Pale stiže helikopterom Vlade Republike Srpske znači i institucionalnu podršku zločinu", navodi Prvi mart.

Ova nevladina organizacija pozvala je da se osudi "ovakav način slavljenja zločina sa prostora cele RS i postupanje vlasti RS", kao i da se na Palama večeras "zaustavi ono što se moglo čuti sa narodnih sijela u Bratuncu i Srebrenici".

"Ne dozvolite da generacije koje dolaze nose teret počinjenih zločina, ne dopustite da vlast RS svojim delovanjem stvori uslove za kolektivizaciju krivnje. Što je tišina veća, to će poruka povratnicima biti snažnija o odnosu društva prema genocidu i etničkom čišćenju", ističe se u saopštenju.

Izvor: b92

Pogledajte još