Izbegnuta tragedija: Urušio se deo stare fabrike sapuna u Leskovcu

"Sva se tresem, mogla sam da nastradam, a uvek tu parkiram i kada sa sobom vodim dete", priča Spasićeva, koja radi u obližnjoj Turističkoj organizaciji Leskovca.

Stare napukle zgrade skolene nalaze se u dvoritu Leskovačkog kulturnog centra koji je, zapravo, smešten u upravnoj zgradi nekadašnje fabrike sapuna.
Aleksandar Nedeljković, magacioner u marketu „Jugoživ“, kaže da je rušenje zgrade odjeknulo kao bomba.

"Čuo sam slab tresak pad jedne ili dve cigle, na šta smo, inače navikli, a zatim je nešto odjeknulo kao eksplozija, razorna bomba. Ništa se nije videlo od velike prašine. Kad se slegla ugledao sam urušen krov i da je pao potporni zid i slupao automobil. Prava je sreća što niko nije stradao"
, priča Nedeljković.

Njegove kolege i prijatelji pričaju da su dve stare zgrade velika opasnost jer pored njih dnevno prođe najmanje po stotinak ljudi, pretežno dece.

"Stalno otpada malter, padne po koja cigla, deo krova, staro gvožđe se odvali", objašnjava Miroslav Petković.

Oni, tvrde, godinama prijavljuju slučaj naherenih Valčićevih nacionalizovanih fabrika, ali niko ne reaguje.

"Tu svakoga dana prođe na desetine dece i odraslih. Deca koja vežbaju po raznim sekcijama u Kulturnom centru kao i oni koji tamo rade, koriste ulaz iz ovog dvorišta, prilaze pored starih zgrada. Ovde se parkiraju i automobili. Bojim se nesreće"
, zabrinut je Nedeljković.

U Leskovcu je juče bio poslednji dan Roštiljijade, a roštiljdžije vele da je prašina iz Valčićevih fabrika dospela do njihovih štandova.

Izvor: Blic

Pogledajte još