Narodno pozorište: Nova sezona počinje 1. oktobra

Na današnjoj konferenciji za novinare vršilac dužnosti upravnika Dejan Savić rekao je da je prošla sezona bila izvanredna ali da predstojeća mora biti bar za korak ispred.

Prema rečima v.d direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoja Milovanovića u novoj sezoni su pored najpoznatijih naslova svetske i domaće litarature izabrali naslove koji nedostaju ne samo Narodnom pozorištu nego generalno pozorištima u Srbiji.

Prva premijera na Velikoj sceni je „Dama sa kamelijama", priprema se „Put za Damask" Augusta Strinberga u režiji Nikite Milivojevića, Brehtova „Majka hrabrost i njena deca" u režiji Ane Tomović, Šekspirov „Romeo i Julija" u režiji upravnice pozorišta u Helsinborgu u Švedskoj Ane Novović.

Na Maloj sceni „Raša Plaović" od premijera najavljeni su „Knjiga druga" Branislava Nušića u režiji Anđelke Nikolić, „Centrifugalni igrač" Todora Manojlovića u režiji Ivana Vukovića, „Dubrovačka trilogija" Ive Vojnovića u režiji Jagoša Markovića ili Borisa Liješevića.
Što se tiče Baleta Narodnog pozorišta, prema rečima zamenika v.d.direktora Baleta Miloša Dujakovića već za nekoliko dana imaće prvog gosta, prvaka Baleta iz Njujorka Đuzepea Pikonea koji će 12.novembra nastupiti u baletu "Bajadera" sa prvakinjom Baleta Narodnog pozorišta Anom Pavlović i celokupnim ansamblom i solistima Baleta nacionalnog teatra.

Premijera velikog klasičnog baleta "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog očekuje se tokom januara. Koreograf je Konstantin Kostjukov, a autor celokupnog scenskog dizajna, dekora i kostima Angelina Atlagić. Druga baletska premijera planira se za maj, baletska postavka dela Oskara Vajlda "Slika Dorijana Greja" u koreorafiji Vladimira Logunova.

Početkom septembra kada je imenovana na dužnost v.d direktora Opere Narodnog pozorišta Jelena Vlahović je već najavila planove za novu sezonu. Premijera opere Marka Frisine "In hoc signo" je 9.oktobra, 12.oktobra biće izvedena "Karmen" sa Draganom del Monako u naslovnoj ulozi a od januara se planira ciklus predstava pod nazivom "Karmenijana" u okviru koga će Karmen pevati operske umetnice koje su se školovale u Srbije a potom ostvarile zapažene karijere u inostranstvu.

Planiramo da pokrenemo Beogradski letnji operski festival na Kalemegdanu koji bi počeo na Svetski dan muzike 21.juna i nastavio se predstavama na otvorenom", kazala je Vlahović.

Publici će se predstaviti i premijerne obnove "Adrijane Lekuvrer" Frančeska Čilee, "Italijanka u Alziru" Đoakina Rosinija, "Saloma" Riharda Štrausa povodom obeležavanja 150.godina od rođenja kompozitora.

J.R.N.

Pogledajte još