Ivica Dačić: Ovo nije poraz pred huliganima

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, gostujući u dnevniku RTS-a, naglasio da je doneto rešenje o zabrani svih skupova koji su planirani za sutrašnji dan.

Premijer Dačić je izjavio da je ta odluka doneta jednoglasno, na sednici Biroa za koordinaciju bezbednosnih službi. "Jedino ograničenje koje će uvek biti su - bezbednosni razlozi, kada su u pitanju bilo koji skupovi", naglasio je Dačić.

Na sednici Biroa, kako je rekao, vodila se duga rasprava. Bezbednosne procene su pokazale da bezbedno održavanje Prajda niko ne može da garantuje i da postoje ozbiljne pretnje za ugrožavanje javnog reda i mira, rekao je Dačić gostujući u 2. Dnevniku RTS-a.

"Ovo nije kapituliranje pred huliganima", naglasio je premijer.

Dačić je pomenuo da je zbog ove odluke prekinuo svoju posetu Grčkoj, a da se sastanku priključio kasnije, podsetivši da nije član tog tela.

"Sa ljudima koji su odgovorni ustanovili smo da u ovom trenutku nema uslova za održavanje Parade", rekao je Dačić i dodao:

"Nesumnjivo da ima onih koji misle da je iz političkih razloga dobro da ode ta slika o održavanju Prajda. A s druge strane, postavlja se pitanje šta ako ode druga slika, šta ako padne neki život....", pita se Dačić.

"Za to je potrebno vreme, to vreme još treba sačekati... Sigurno da će početkom pregovora za članstvo u EU te teme doći na dnevni red, i neće biti izbegnute, ali sada je najvažnija sigurnost građana i onih koji učestvuju", rekao je Dačić.

Upitan kakve reakcije očekuje nakon današnje odluke, premijer je rekao da će sve reakcije biti negativne.

"Izvinite, molim vas, od toga da li nešto treba održati ili ne, i da li su to Ustavna prava i slobode, jedino je bitnija bezbednost..."

Premijer je rekao da od skupova ne treba praviti spektakl, da ova odluka nije ničija pobeda i da nije dobro da se Parada vezuje za datume koji su bitni za evrointegracije.

"Mislim da Srbija radi mnogo teže i ozbiljnije stvari".

Premijer je podsetio da je dozvolio Paradu ponosa 2010. a da je to stvorilo atmosferu haosa u društvu.

"Treba spustiti loptu, postići koheziju, ako je to neophodno i ako treba - onda celo društvo treba da napravi jednu ozbiljnu strategiju za tako nešto“.

Napomenuo je i da su se cele nedelje u Beogradu održavale manifestacije u vezi sa Paradom ponosa i pravima LGBT populacije.

Policijski sindikat Srbije oglasio se večeras saopštenjem u kom stoji da podržavaju odluku koju je doneo Biro.

Izvor: b92

Pogledajte još