Milisavljević: Skupština odbila da raspravlja o zabrani GMO hrane

Iako zvanično zabranjena, u Srbiji je GMO hrana ipak prisutna. Osim toga što u našoj državi postoji oko 5.000 hektara zasada genetski modifikovane soje, hrana napravljena od GMO stiže nam i iz uvoza, iz zemalja u kojima nije obavezno to istaći na deklaraciji, pa se proizvodi sa sirovinama kojima su izmenjeni geni prodaju bez oznaka i upozorenje.

Profesor Miladin Ševarlić, šef katedre za agroekonomiju Poljoprivrednog fakulteta, izjavio je ranije za “Blic” da, osim genetski modifikovane soje za koju se zna da se uzgaja na nekoliko hiljada hektara u Srbiji, niko ne može sa sigurnošću da kaže da GMO ne postoji i kod drugih kultura. Najveći problem je što se ne zna gde GMO soja sa srpskih njiva završava.

Zeleni Srbije su krajem septembra okončali kampanju "Misli srcem, jedi zdravo, stop GMO", nakon što je prikupljeno 15.000 potpisa. Cilj akcije je bio da se izvrši pritisak na Skupštinu Vojvodine da donese odluku o desetogodišnjem moratorijumu na uvoz, korišćenje i stavljanje u promet genetski modifikovanih organizama.

Blic

Pogledajte još