Vučić: Srbija sa Emiratima postaje čudo

"Boriću se da tako i bude", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije na konferenciji za novinare u Beogradu posle potpisivanja nekoliko memoranduma o razumevanju sa kompanijama iz UAE.

Danas smo potpisali ugovor o izgradnji naučno-razvojnog centra, koji bi bio prva faza izgradnje fabrike čipova u Srbiji, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

"Potpisali smo memorandume o razumevanju vezano za pravljenje naučno-istraživačkog centra koji bi trebalo da bude početak, uvod da, ukoliko pokažemo da smo dovoljno sposobni, da imamo dovoljno ljudskih kapaciteta, idemo u pravljenje fabrike čipova", naveo je on.

To bi Srbiju, kako je rekao, "spaslo mnogo muka, jer je to izvozno orijentisana industrija, najmodernija i najsavremenija, a Ujedinjeni Arapski Emirati su jedan od najmoćnijih i najvećih svetskih proizvođača čipova".

Potpisani su memorandumi u oblastima naprednih tehnologija poluprovodnika i čipova, vazduhoplovnih tehnologija, telekomunikacija i obnovljivih izvora energije.

Vučić je naveo da "treba angažovati svu srpsku pamet kako bi se ispunili strašno veliki zahtevi za izgradnju tih fabrika".

On je rekao da sve to zavisi od angažmana, posvećenosti i znanja ljudi u Srbiji i da "ima strah" da li će sve to moći da se ispuni jer ne želi da razočara, kako je naveo, "prijatelje iz UAE i sebe".

Zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mlađan Dinkić razovarao je sa rukovodstvom kompanije Mubadala koje je, kako je preneo, impresionirano srpskom naučnom zajednicom.

"Mubadala je iskazala spremnost za izgradnju naučno-razvojnog centra koji bi bio prva faza izgradnje fabrike čipova u Srbiji", rekao je Dinkić

Prvi potpredsednik vlade je rekao da za dve godine može da bude realnost da avioni koji lete po celom svetu imaju delove koji se proizvode u Srbiji.

Prema njegovim rečima, UAE je zemlja koja je jedan od najznačajnijih proizvođača u oblasti avio-industrije i tom fabrikom bi u potpunosti nestao spoljnotrgovinski deficit Srbije, dok bi godišnji izvoz bio 400 miliona evra.

Vučić je naveo da su UAE investitori najvećih vetroparkova u Velikoj Britaniji, a da su najveći solarni parkovi u Abu Dabiju. On je rekao da će za šest do osam nedelja biti potpisani i prvi konkretni ugovori i da u narednom periodu očekuje "sa velikom radošću" dolazak šeika Muhameda.

Generalni direktor kompanije Mubadala Haldun Kalif al Mubarak je rekao da je potpisivanjem četiri memoranduma napravljen još jedan korak u saradnji UAE i Srbije u oblastima koje su, kako je rekao, uzbudljive za investicije jer su to sve "oblasti za budućnost".

"Nameravamo da razvijamo partnerstvo", rekao je Mubarak i dodao da se nada da će još neki ugovori biti potpisani sa Srbijom.

Pre obraćanja Mubaraka, Vučić je rekao da su sinoć "zajedno tugovali" zbog poraza Mančester sitija, koji je na domaćem terenu u Ligi šampiona izgubio sa 3:1 od Bajerna iz Minhena.
Šta je sve danas potpisano?

Danas su sa kompanijom "Mubadala" potpisana četiri ključna Sporazuma o razumevanju. Glavni ciljevi ovih sporazuma su ulaganja i mogućnosti razvoja u Srbiji u više oblasti, u kojima kompanija "Mubadala" već posluje:

ATIC i Republika Srbija će istražiti izvodljivost istraživačkog i razvojnog centra u Srbiji u industriji poluprovodnika;

"Masdar" i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zajedno će identifikovati mogućnosti investiranja u srpske tehnologije Fokus - program za obnovljivu energiju;

"Mubadala" (Khazna) i Telekom Srbija će zajedno istražiti mogućnosti za razvoj data centara u Srbiji;

"Strata" i Republika Srbija će istraživati zajedničke mogućnosti za razvoj avio-konstrukcije, u vezi sa proizvodnim kapacitetima u Srbiji.

Komentarišući potpisivanje sporazuma o saradnji, Valid Al Mokarab Al Muhairi, glavni operativni direktor kompanije "Mubadala", izjavio je da će ta kompanija sa velikim zadovoljstvom intenzivirati saradnju sa srpskim institucijama.

"Mi smo sigurni da će nam ovi sporazumi omogućiti da identifikujemo mogućnosti investiranja. Mi ostajemo dosledni podršci razvoju raznovrsne, globalno integrisane i inovativne ekonomije u Abu Dabiju, kao i širenju na perspektivna tržišta, kao što je Srbija", rekao je Al Muhairi.

Izvor: b92

Pogledajte još