Studenti glavna tema u parlamentu

On je pozvao poslanike u Skupštini Srbije da učine uslugu studentima i usvajanjem izmena Zakona o visokom obrazovanju omoguće "armiji studenata" da nastave školovanje, tako što će uslovi upisa nove akademske ostati nepromenjeni.

Ministar je, obrazlažući predlog izmena Zakona, podsetio da je zajednički predlog studentskih organizacija i univerzitetske zajednice da uslov za upis naredne godine studija o trošku budžeta ostane isti kao prošle godine, 48 osvojenih bodova.

Jovanović je ukazao i na to da je zakon iz 2005. predvideo da uslov za upis naredne godine studija, prema evropskim standardimna, bude 60 bodova.

Uredbama je iz godine u godinu omogućavano studentima da studije nastave pod lakšim uslovima, a prošle godine izmenama Zakona utvrđen je prag od 50 bodova.

"Mislim da ćemo zajedničkim naporima uskoro dostići ne 50, već taj prag od famoznih 60 bodova, sada famoznih, a mislim dostižnih", kazao je ministar.

Izmenama Zakona predviđeno je i da studenti imaju šest ispitnih rokova, kao i osnivanje nacionalne akademije za bezbednost.

Skupština Srbije nije prihvatila predlog Demokratske stranke da se na dnevni red sednice stave predlozi zakona o lokalnoj samoupravi, o lokalnim izborima i o glavnom gradu, kao ni Predlog zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, koji je podneo predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Sednica je inače odložena za sat i po vremena, posto nije bilo kvoruma. U sali je bio 121 poslanik, dok je za “otvaranje” nove sednice potrebno da prisustvuje 126 parlamentaraca. Izmene zakona predviđaju da studentima za upis naredne godine bude potrebno 48 umesto 50 bodova kao i da imaju 6 ispitnih rokova.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić izvinio se u ime tog poslaničkog kluba građanima i studentima na koje se odnose izmene Zakona o visokom obrazovanju, zbog nedostatka kvoruma na početku rada i odlaganja sednice Parlamenta na sat vremena.

"Nije mi jasna dvoličnost politike DS koji se verbalno toliko zalagala za prava studenata, a onda kada je to u praktičnom smislu trebalo da pokažu i da razgovaramo o zakonu, koji će regulisati status i upis godine studentima, nisu želeli da učestvuju u raspravi", rekao je Babić Tanjugu, povodom nespremnosti prisutnih poslanika DS da obezbede kvorum.

On je upitao da li je bitnije i preče blokirati rad Parlamenta makar i na sat vremena ili doneti zakon koji će omogućiti da određeni broj studenata, koji stiču pravo po ovim izmenama zakona, da upišu godinu.

"U ime poslaničkog kluba SNS, kolega koji su zbog saobraćajne gužve i problema sa automobilima nisu stigli na početak sednice, izvinjavanm se svim građanima i studentima"
, rekao je Babić.

Izmene zakona u parlamentu će obrazlagati ministar prosvete Tomislav Jovanović, koji je bio u sali. Predlog predviđa da student može da se i u školskoj 2013/2014. školuje o trošku države, ukoliko je u prethodnoj školskoj godini ostvario najmanje 48 ESPB bodova i stekao to pravo na osnovu rang liste u okviru kvote za finansiranje iz budžeta.

Ministar Jovanović je pozvao fakultete da studente upisuju pod uslovima koji su važili prošle godine dok izmene zakona ne budu u međuvremenu usvojene.

Na fakultetima je u toku upis u narednu godinu studija. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je u petak, 4. oktobra, kazao da bi izmene Zakona o visokom obrazovanju trebalo da budu usvojene u sredu ili četvrtak.


B92

Pogledajte još