Ponovno incident s ćirilicom u Hrvatskoj

Policija je navela da sprovodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinioca novog, u nizu incidenta vezanih za uvođenju dvojezičnosti u Hrvatskoj.

Član vojnićkog Opštinskog veća Branko Eremić (SDP) naveo je da se u tom mestu skoro deset godina sprovode prava manjina zagarantovana Ustavom Hrvatske i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, prenosi Hina.

"Devet godina istaknute su ploče i manjinska zastava i do sada ih niko nije dirao, zato smatram da je ovo dokaz da je reč o tendencioznoj politici u službi HDZ-a, koja želi da smeni koaliciju uz SDP sa vlasti", smatra Eremić.

Uklanjanje ćiriličnih ploča osudio je karlovački župan i predsednik Županijske organizacije HDZ-a Ivan Vučić.

"Osuđujem uklanjanje ćiriličnih ploča, ali svi ovi izgredi su rezultat državne politike, a ne politike HDZ-a i dokaz da u Vukovaru još nisu sazreli uslovi za to",
rekao je Vučić.

On tvrdi da HDZ apsolutno nema veze s uklanjanjem ploče "zato što one nikome nisu smetale do sada i zato što su u Vojniću postavljene za vreme vlasti HDZ-a".

Načelnik opštine Vojnić Nebojša Andrić (HDZ) za sada nije bio dostupan za izjavu o skidanju ćirilične ploče sa zgrade opštine, navodi Hina.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

Nakon što su pre pet dana u Vukovaru ponovo skinute četiri od ukupno pet ćiriličnih ploča koje su postavljene uz velike proteste i incidente pre mesec dana, hrvatski premijer Zoran Milanović je poručio da on može da razgovara sa braniteljima, ali da to ništa bitno neće promeniti i da Zakon o pravima nacionalnih manjina mora da se poštuje.

Sastanak Milanovića i predstavnika vukovarskih branitelja radi dogovora o ćiriličnim natpisima juče nije održan, a prepirka je nastavljena tvrdnjom vlasti da najuticajnija opoziciona Hrvatska demokraska zajednica preko branitelja pokušava da nedemokratskim metodama dođe na vlast i branitelja koji tvrde da je situacija na terenu užarena.

B92

Pogledajte još