Top 10 horor filmova svih vremena (VIDEO)

Pogledajte listu najstrašnijih horor filmova svih vremena koju je sastavio britanski dnevni list Gardijan.

10. Peeping Tom

Pre pedeset godina Majkl Pavel bio je zvezda britanskog filma zahvaljujući filmovima koje je režirao zajedno sa Emerikom Presburgerom, a onda je snimio horor Peeping Tom.
Film je izašao 1960. godine, kada i Hičkokov Psiho, ali je dočekan sa prezirom kritičara, dovoljno jakim da poremeti njegovu karijeru. Kritičar Observera napisao je "Dugo me nijedan film nije zgrozio kao Peeping Tom."
Ovaj film šokira i danas, pa je lako uvideti zašto je uznemirio javnost pre pola veka.

9. Vampyr

"Želeo sam da stvorim živi san na platnu i da pokažem da horor nije u stvarima oko nas već u našoj podsvesti", izjavio je Danski filmski stvaralac Karl Teodor Drejer, čija je adaptacija priča Šeridana Le Fana započeta kao nemi film (zvuk je dodat u postprodukciji).

Osim nemačke glumice Sibil Šmic, koja glumi glavnu žrtvu vampira, i francuskog glumca Maurisa Šutca , koji glumi njenog oca, ekipa je bila sastavljena od amatera. Baron Nikolas de Gunzberg, finasijer filma, odigrao je glavnu ulogu pod pseudonimom Džulian Vest. On glumi okultnog istražitelja Alana Greja (Dejvida u nekim verzijama).

8. Let the Right One In

Let the Right One In je baziran na knjizi Džona Ajvide Linkista, a režirao ga je Tomas Alfredson.

Od prvog prikazivanja ovaj film je postao "protivotrov" Tvajlajt sagi i doneo je malo misterije i magije u već "izanđalu" ljubavnu priču sa vampirima u glavnim ulogama.

7. Nosferatu: A Symphony of Horror

Seks i smrt, dva najjača nosioca svakog horora, retko gde su kao u Nosferatuu prikazani tako poetično. Ako Nosferatu nije prvi film o vampirima, onda je svakako prva adaptacija Drakule.

6. The Exorcist

Ovo je jedan od retkih primera prestižnog horor filma. Mnogi su bili iznenađeni kada je Viliam Fridkin, odmah nakon što je dobio oskara za film The French Connection, odlučio da adaptira Bletijev roman o zaposedanjima demona.

5. The Shining

Dugo iščekivana adaptacija bestselera Stivena Kinga dočekana je na nož, pogotovo od strane fanova romana. Stenliju Kubriku prvenstveno je zamereno što je promenio zaplet i ubio lika koji je u knjizi preživeo, ali i pored toga ovaj film je postao jedan od najpoznatijih horora.

4. The Wicker Man

Film Robina Hardija kritika je, između ostalog, nazvala i "Građanin Kej horor filmova".

Originalno je bio "podrška" za film Don't Look Now, ali je zbog problema u distribuciji tek osamdesetih godina prošlog veka dostigao kultni status.

3. Don't Look Now

Na ovaj film kritika je dobro reagovala a interesovanje je pridobio zbog trača da neobično eksplicitna scena seksa (za to doba) nije lažirana.

2. Rosemary's Baby

Prvi holivudski film Romana Polanskog bio je adaptacija bestselera Ira Levina, a njegov uspeh započeo je trend "demonskih" beba i "satanističkih" trudnoća u u kinematografiji.
Sudeći po legendi, Polanski, kojem je ovo bila prva adaptacija, nije znao da sme da menja zaplet, pa je film neverovatno veran Levinovom romanu.

1. Psycho

Prvo mesto svakako je zaslužio nekrunisani kralj horora, Alfred Hičkok i najpoznatija scena ubistva u kinematografiji. Robert Bloh, na čijem romanu je scenario baziran, opisao je Hičkokov Psycho kao otelotvorenje "straha o dečaku iz komšiluka". Užas, kaže Bloh, je u činjenici da ubica može da bude baš ona osoba koja sedi pored vas.

J. Radovanović

Pogledajte još