Bemus: Josipović prisustvovao premijeri opere

Josipović je pre koncerta izjavio Tanjugu da nema vremena kao ranije da prati muzičku scenu, ali da mu je posebno drago što je danas ovde da čuje novu operu Isidore Žebeljan, svoje prijateljice.
"Drago mi je da njena karijera ide pravim velikim koracima napred", istakao je Josipović.

Na pitanje da li kao predsednik ima vremena i da komponuje, Josipović je rekao da na žalost nema.
"Bio sam u kampanji i govorio sam da ću napisati operu za vreme svog mandata, ali to očito nije moguće i opera će pričekati kraj mandata"
, naveo je on.

Hrvatski predsednik i kompozitor impozantnog opusa, beogradskoj muzičkoj javnosti poznat je kao autor klasične muzike i pre nego je postao predsednik susedne države. Josipovićeva dela izvođena su u Kolarčevoj zadužbini mnogo pre nego je kao predsednik Hrvatske, postao jedan od najizvođenijih autora klasične muzike u svojoj zemlji.

Srpskim kompozitorima srednje generacije Josipović je dobro poznat sa nekadašnjih festivala klasične muzike u Opatiji, najveće smotre savremenog kompozitorskog stvaralaštva u nekadašnjoj Jugoslaviji na kojoj su se odmeravale kreativne snage od Triglava do Đevđelije.

Autor kompozicija "Igra staklenih perli", "Diaboleža za klavir", "Lauros za violinu i gitaru" večeras je u JDP-u prisustvovao srpskoj premijeri opere svoje kolegice akademika Zzebeljan, najizvođenije srpske savremene kompozitorke u svetu.

Opera po libretu Borislava Čičovačkog, porudžbina jednog od najstarijih i najpoznatijih festivala u Italiji "Settimana Musicale Senese" imala je svetsku premijeru prošle godine u Sijeni, uz izvanredan prijem kritike i publike.

Prva srpska opera izvedena u svetu na srpskom ocenjena je kao "laka i bogata slovenskim mirisima i balkanskom zavodljivošću, da je živa, originalna i u potpunosti odudara od uljudnog akademizma kojim je opterećen savremeni muzički teatar".

Za srpsku kompozitorku italijanski list "Corriere della Sera" posle premijere u Sijeni pisao je da ona znalački gradi novu i snažnu muzičku misao na tragovima narodne tradicije.

Na 45. Bemusu, operu su, kao i u Sijeni, izveli Žebeljan Orkestar pod dirigentskom upravom Premila Petrovića i solisti - sopran Ajle Asonji, sopran Aneta Ilić, tenor Pjotr Pročera, bariton Ajvan Ladlou, i narator Nikola Đuričko.

Režiju i scenografiju uradio je Ran Artur Braun, kostimograf je Angelina Atlagić, a scenski pokret i akrobacije osmislio je Peter Gros.


Blic

Pogledajte još