Posle četiri sata pregovora - Ostaje ćirilična tabla u Vukovaru

Posle četiri sata pregova hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa predstavnicima Štaba za odbranu Vukovara, dogovoreno je da se ispred tabli s dvojezičnim natpisima uklone metalne ograde i policajci koji su ih čuvali, javljaju hrvatski mediji.

Sastanak je održan u Vukovaru pod jakim obezbeđenjem.

Prema rečima Tomislava Josića iz štaba za odbranu nije postignut nikakav veliki dogovor, ali su iskoristili sastanak da upoznaju premijera sa stanjem u Vukovaru i svojim argumentima.

"Dogovorili smo se da se policija skloni sa ulica, kao i policijske ograde. Grad će početi opet normalno da diše. Svakako da će biti još sastanaka, kako bi se pronašlo neko rešenje da se situacija smiri na dobrobit svih građana", rekao je Josić, prenosi Večernji list.

Premijer Milanović potvrdio je da će se policija pomeriti sa ulica i da je za to već izdao naredbu.

"Uvek kada dođem u Vukovar saznam nešto novo, ali i neke ružne stvari za koje nisam znao. Možda sam i dosadan, ali zakon se mora poštovati. Zakon može biti dobar, loš, ali je zakon", jasan je Milanović.

Kaže da postoje razni modeli rešavanja problema, ali i da postoje minimalni standardi ispod kojih vlada ne može ići.

Simpatizeri Stožera, njih oko 200, okupili su se kako bi dočekali Milanovića. Istakli su transparente s porukama. "Milanoviću jesu li ovde mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?", "Milanoviću grobovi ti nikada oprostiti neće", "Nisu problem hrvatski branitelji i stradalnici problem su Milanović i njegova bahata vlada", prenosi Index.hr.

Ministra branitelja Predraga Matića Freda, inače rođenog Vukovarca, demonstranti su dočekali zvižducima. Isti bi doček verojatno priredili i premijeru, ali on ih je zaobišao i u zgradu gde se održao sastanak ušao je kroz zadnji ulaz.

Uoči sastanka na ulicama Vukovara bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije.

Izvor: B92

Pogledajte još