Zlata Petković - Naša glumica svetske lepote

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. godine. Bila je srpska glumica i nekadašnja Mis Jugoslavije.

Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića, „Bubašinter“.

Godine 1971. učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije gde je i pobedila.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji „Povratak otpisanih“.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Osamdesetih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.

Bila je udata za muzičara Sanju Ilića, sa kojim ima sina Andreja.

Dnevno.rs

Pogledajte još