Rasprava u Skupštini: Dno je to što u Srbiji postoji 1.000 škola bez toaleta

Nikolić je juče, tokom razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom rekao da u odnosima Srbije i Rusije sve teče dobro, mada ima nekih problema, uglavnom na strani Srbije, i da on očekuje da će biti rešeni”.


"Nekada ima nesnalaženja, nekada su to ljudi koji nisu za saradnju, nekada ni članovi vlade nisu pažljivi kada donose odluke"
, rekao je tada Nikolić i posebno se osvrtnuo na jedan od tih problema, koji se tiče duga "Srbijagasa".

Pitam predsednika na koje je ministre mislio. Da li na Zoranu Mihajlović čiji je posao enegretika, da li na premijera Ivicu Dačića ili na prvog potpredsednika Aleksandra Vučića”, upitao je poslanik DS Janko Veselinović.

On je upitao premijera i prvog potpredsednika zašto se “ne snalaze godinu i po nakon dolaska na vlast i kada će se snaći i početi da rešavaju probleme”.

“Nisu problem samo odnosi sa Ruskom federacijom već problema ima mnogo”, rekao je Veselinović.

Poslanik LDP Bojan Đurić zatražio je od premijera Dačića da odgovori da li u Srbiji danas važi Ustav i načelo podele vlasti i ukazao da Nikolić nema ovlašćenja da menja odluke vlade ili da vrši takvu vrstu političkog pritiska.

Đurić je na sednici parlamenta, kada poslanici imaju mogućnost da svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja članovima vlade i traže razjašnjenja, rekao da je Nikolić tada rekao “nevorovatnu stvar da će biti ukinuti neki zaključci vlade za koje on smatra da nisu u skladu sa potpisanim ugovorima”.

Iz kojih to članova zakona Nikolić crpi to ovlašćenje da odlučuje da će biti menjane neke odluke vlade. Ovo nije usputno pitanje veći pitanje poštovanja Ustava”, naglasio je Đurić.

Premna njegovim rečima, radi se o tome da “ministar prirodnih resursa i rudarstva Milan Bačević ne može da donosi odluke u korist ruske strane, pa se zato u tu situaciju umeša predsednik Srbije i pokušava da donosi odluke umesto nadležnih”.

Đurić je ocenio da predsednik Republike nema ovlašćenja da menja odluke vlade ili da vrši tu vrstu političkog pritiska, ali da bi trebalo da se pozabavi problemom kao što je masovno trovanje đaka, činjenice da se pojavila šuga među studentima, kao i time da u Srbiji hiljadu škola nema toalete.

"“Dno je to što postoji 1.000 škola bez toaleta pa će masovna trovanja biti sve češća i o tome treba da brine predsednik Sbije. U Srbiji je tema šuga među studentima i školama, masovno trovanje, to što naši fakulteti duguju 50 miliona dinara za grejanje, to je pitanje za predsednika vlade", rekao je Đurić.

On je ukazao da postoji “čudna praksa” da dobija odgovore od drugih organa kojima pitanje nije upućeno i da se zato nada da će na ova pitanja odgovoriti premijer Ivica Dačić.


Blic

Pogledajte još