Krstimir Pantić: Hteli su da me ubiju

Pantić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su inspiratori tog napada stranke koje dva meseca zagovaraju bojkot lokalnih izbora na Kosovu.

On je uputio poziv Srbima da, uprkos torturi i pretnjama, sutra pokažu privrženost državi Srbiji i Vladi Srbije i obezbede stvaranje Zajedince srpskih opština kao garanta opstanka Srba na tom prostoru i jake veze sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi put da se upućuju pretnje njemu i njegovoj porodici.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je užasnuta vešću da su nepoznati napadači napali Krstimira Pantića, kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice sa liste G.I. "Srpska" i poručuje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da teror i nasilje ne smeju da ih pokolebaju da izađu na izbore.

Kancelarija je u saopštenju navela da je upozoravala koliko je opasno svaki zločin ostaviti nekažnjenim, a krivce bez imena i prezimena i koliko posledice mogu biti ozbiljne i nepredvidive.

Najoštrije osuđujemo napad na gospodina Krstimira Pantića i pozivamo EULEKS i OEBS da učine sve kako bi se krivci što pre pronašli, jer je potpuno jasno da privremene vlasti u Prištini to neće učiniti, kao što ni do sada nisu rasvetlili aposolutno nijedan zločin počinjen nad Srbma u Pokrajini, navodi se u saopštenju.

Samo zlazak na lokalne izbore i izbor svojih najboljih predstavnika biće garancija da će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da ostanu i opstanu, poručila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

OEBS osudio napad na Pantića

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Žan Klod Šlumberger osudio je sinoćni napad na kandidata građanske inicijative "Spska" za gradonačelnika severne Mitrovice Krstimira Pantića.

"U više navrata sam reagovao protiv upotrebe sile i pokušaja miniranja prava glasača na severu Kosova da slobodno iskoriste svoje pravo glasa. Sinoćnji napad na Pantića je poslednji u seriji takvih pokušaja, što oštro osuđujem", naglasio je Šlumberger.

On je u saopštenju pozvao izvršne vlasti da istraže ovaj napad i kazne počinioce, te kazao da ima poverenja u bezbednosne snage na Kosovu da će preduzeti sve potrebne mere u obezbedjivanju sigurnog okruženja za sutrašnje izbore.

OEBS je, prema njegovim rečima, koordinator u izbornom procesu u skladu sa briselskim sporazumom.

Izvor: Blic

Pogledajte još