Poslanici danas raspravljaju o izmenama Krivičnog zakonika

Razlog za te izmene je u inicijativi javnih preduzeća Elektroprivreda Srbije, €œElektromreže Srbije€ i €œŽeleznice Srbije da se reši problem sve učestalijih krađa javnih uređaja, kao i njihovo oštećenje ili uništenje, čime se nanosi višemilionska šteta tim sistemima i onemogućava redovan rad, navodi se u obrazloženju izmena koje je potpisala grupa od 65 poslanika SNS.

Cilj izmena Krivičnog zakonika je da se ostvari prevencija i da se takve krađe više ne dešavaju, piše u obrazloženju.


"Za svakog ko se lati imovine koja je vlasništvo javnih preduzeća i svih gradjana i time dovodi do toga da se uruši vodovodni ili elektro- energetski sistem, neko javno i kulturno dobro mora da bude sankcionisan, a država da reaguje",
rekao je šef poslanika SNS Zoran Babić.

Svi koji se bave nelegalnom preprodajom tih delova biće sankcionisani i kazne prema njima će biti oštrije, najavio je on.

Poslanici će u objedinjenoj debati raspravljati i o potvrdjivanju konvencija o dostavljanju u inostranstvo sudskih i vansudskih akata u gradjanskim i trgovačkim stvarima, kao i o izvodjenju dokaza.

Iako je prvobitno bilo predvidjeno da se raspravlja i o izmenama Zakona o državnim službenicima i o državnoj upravi, to se neće desiti, jer je vlada preksinoć iz procedure povukla te predloge.

Poslanici su juče završili i debatu o setu pravosudnih zakona i utvrdili sastav Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će pratiti primenu S S P.

Blic

Pogledajte još