Lekovi iz prirode: 7 čajeva za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su najčešća oboljenja urinarnog sistema izazvane različitim bakterijama. U zavisnosti od uzročnika, mogu da budu veoma neprijatne, bolne, uporne i da zahtevaju dugotrajno lečenje. Nažalost, nema stopostotne zaštite od urinarnih infekcija, bakterije su tu i čim im damo povoljne uslove, one se namnože, ali zato postoje prirodni lekovi koji ublažavaju tegobe i leče infekciju kada do nje dođe.

BREZA
Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa. Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smete da pijete čaj od lišća breze pre nego što se konsultujte s lekarom.
Priprema: Kašičicu sušenih listova breze prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Pijte četiri šolje dnevno, između obroka. Posle čaja obavezno popijte šolju vode.

BRUSNICA
Brusnica je veoma efikasna u lečenju različitih upala i infekcija, međutim, ove crvene bobice postale su hit kada je otkriveno njihovo blagotvorno dejstvo na zapaljenja urinarnog trakta izazvano ešerihijom koli. Ova bakterija prianja na zidove mokraćnih kanala, ali zahvaljujući dejstvu brusnice, sprečava se njeno lepljenje, pa se ona putem urina lakše izbacuju iz tela.
Priprema: U 0,5 l vode kuvajte 30 g brusnica dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte veliku kašiku meda i pijte tri puta dnevno po šolju toplog čaja posle jela.

SEMENKE DINJE

S obzirom na delotvornost, semenke dinje mogu se okarakterisati kao čudotvorne. Zašto? Odgovor je jednostavan – semenke dinje deluju mikrobicidno na opasnu bakteriju Escherichia coli.
Priprema: Uzmite 12 do 15 osušenih semenki dinje i zubima ih otvorite (kao kad grickate suncokret). Stavite u litar hladne vode i kuvajte dok ne ukuva na malu šoljicu za kafu (1 do 2 gutljaja). Kuvati svakog jutra i piti natašte, čim se probudite, minimum 15 dana.

PERŠUN
Čaj od peršuna je odličan za čišćenje organizma i izbacivanje viška tečnosti, a uz to je i sjajan lek protiv urinarnih infekcija.
Priprema: Kašičicu-dve suvog lišća (još bolje sveže ako imate) ili korena peršuna stavite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i popijte dok je čaj još topao. Pijte tri šolje dnevno, posle jela.

KUKURUZNA SVILA
U narodnoj medicini kukuruzna svila je poznata kao izvanredno sredstvo za lečenje upale mokraćnih kanala. Osim toga, utvrđeno je da redovno ispijanje ovog čaja izaziva rastvaranje kamena i izbacivanja peska iz bubrega.
Priprema: Kašiku osušenih niti kukuruzne svile stavite u 3 dl vrele vode. Kuvajte tri minuta, poklopite, sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte tri puta dnevno po šolju ohlađenog čaja.

UVIN ČAJ
Uva ili medveđe grožđe biljka je koja se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Zeleni, kožasti listići imaju antibakterijsko delovanje i tako uništavaju bakterije i viruse.
Priprema: Kašiku suvog lišća uve prelijte sa 250 ml ključale vode, ostavite da stoji 15 minuta, procedite i popijte bez šećera. Sveže pripremljen čaj pijte tri puta dnevno.

ČAJNA MEŠAVINA
Sve čajeve možete kombinovati, ne biste li pojačali ili dopunili njihovo dejstvo. Mi vam preporučujemo izuzetno jaku i delotvornu čajnu mešavinu u koju idu: ivina trava, hajdučka trava, majčina dušica, peršun i žalfija. Karakteristično za sve ove biljke je da su odlični antioksidansi, imaju antiseptično i antimikotično dejstvo. Takođe, ova čajna mešavina je odličan diuretik koji dodatno pospešuje čišćenje organizma.
Priprema: Po 50 grama svakog od navedenih čajeva pomešajte u tegli. U litar provrele vode stavite kašiku mešavine čajeva, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite i pijte tokom dana.

Naravno, imajte u vidu da su svi ovi čajevi snažni diuretici, pa tokom njihove primene unosite veće količine vode, kako ne biste dehidrirali.

J.R.N.

Pogledajte još