Kako da se isfenirate kao profesionalac?

Dakle, nakon sezone vetrom i prstima oblikovanih frizura, kucnuo je čas da naučite osnove klasičnog feniranja.

Nekoliko minuta feniranja može da maskira brojne mane, od ispucalih krajeva i nestručnog šišanja do „vunastog“ izgleda kose i nedostatka sjaja. Ipak, da biste uspeli u tome, potrebno je nešto više od četke, fena i, naravno, dobre volje i strpljenja.

Eksperti kažu da iako je tehnika feniranja od krucijalnog značaja za krajnji zadovoljavajući ishod, svako od nas može da isfenira kosu baš kao da je upravo izašao iz frizerskog salona.

Klasično feniranje rezultuje vazdušastom frizurom, sa izraženom punoćom kose pri temenu i lepršavim krajevima. Ovaj stil odražava eleganciju i odgovara gotovo svim tipovima kose. Da biste kreirali baš takav izgled, treba da ispoštujete nekoliko osnovnih pravila feniranja.

Pre svega, nemojte kosititi veliku količinu proizvoda za oblikovanje. Ukoliko natopite kosu sprejom, gelom, sasvim je izvesno da će vaša (masna) kosa već u podne završiti u zategnutom konjskom repu.

Zatim, zaboravite na presu za kosu i figaro i, umesto ovih aparata, koristite nekoliko šnala za kosu. Vodeći svetski frizeri tvrde da je razdvajanje kose na pojedinačne pramenove, prilikom feniranja, najvažnije za kreiranje lepe frizure. Zbog toga je preskakanje ove faze osnovni razlog za loše rezultate feniranja u kućnim uslovima.

Nešto duže feniranje i pravilno sprovođenje svih faza, omogućiće vam da oblikujete frizuru kakvu ste želeli a koja će trajati danima. Ne zaboravite, lepa frizura je, osim lepih cipela i tašne, najvažniji detalj na svakoj ženi i pruža joj više samopouzdanja od šminke, odeće ili parfema. Pa, potrudite se!

Primenom odgovarajućih „alata“, preparata za oblikovanje kose i profesionalnih tehnika feniranja, vaša kosa će izgledati baš kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona.

Pripremite kosu: operite kosu šamponom i nanesite regenerator

Koristite preparate koji odgovaraju vašem tipu kose. Ako imate masnu i tanku kosu, nanesite regenerator samo na krajeve. Nakon ispiranja, upijte višak vode peškirom, utrljajte malo voska za oblikovanje a u gustu i izuzetno kovrdžavu malo silikonskog seruma. Zatim, pročešljajte se češljem širokih zubaca.

Razdelite kosu: prirodno prosušite ravnu kosu

Tek dva-tri minuta na najmanjoj brzini fena prosušite kosu da biste uklonili 95 odsto vlage. Talasasta, kovrdžava i oštećena kosa treba da bude vlažna pre feniranja. Šnalom pričvrstite širi pramen kose (oko 10 cm) na vrhu glave, a ako imate gustu kosu zakačite još jedan širi pramen neposredno iznad gornjeg.

Sušite četkom: počnite da sušite donje delove kose

I to većom, okruglom četkom, obmotavajući uže pramenove (oko 5 cm). Usmerite mlaz toplog vazduha prema dole, preko četke. Blago uvijajte krajeve kose prema glavi. Ponavljajte ove pokrete, postepeno oslobađajući uže pramenove (jedan po jedan) iz većeg dela kose koji ste pričvrstili na temenu. Što se tiče pramena koji ste zakačilii na vrh glave, pustite ga da padne na čelo i, povlačeći četku nadole, isfenirajte ga tako da kosa bude ravna.

Glatka kosa: kada je kosa potpuno suva

Proverite rezultate feniranja. Ako kosa nije potpuno glatka i sjajna, upotrebite presu, ali samo od korena do sredine kose. Za kraj, utrljajte u dlanove malo seruma ili spreja za sjaj i pređite njima celom dužinom kose.

Izvor: Cure.ba

Pogledajte još