Uhapšen vođa kolumbijske narko mafije

Prema policijskom saopštenju, 34-godišnji Siprijam Manuel Palensija Gonsales zvani Visahe smatra se i liderom kolumbijske paravojne organizacije "Urabenjosi" i odgovoran je za naručivanje ubistava kolumbijskih policajaca.

Kolumbijske vlasti smatraju "Urabenjose" jednom od najopasnijih bandi u zemlji, sačinjene od bivših pripadnika paravojnih formacija iz 1980-ih koje su se borile protiv levičarske gerile u dugogodišnjem građanskom ratu, raspuštenih između 2003. i 2006. godine, navodi AFP.

Gonsales je uhapšen u glavnom gradu Španije zbog organizovanja novog lanca šverca droge,a po međunarodnoj poternici za ubistvo.

On je optužen i za šverc droge, iznudu i nekoliko ubistava, uključujući naručivanje napada u kojima je jedan policajac ubijen a drugi teško ranjen, navodi francuska agencija.

Gonsales je pobegao iz zatvora u Kolumbiji 2009. a u septembru ove godine ranjen je pobegao u policijskoj raciji u kojoj je jedan policajac ubijen a šest članova bande uhapšeno.

AFP podseća da je Španija glavni punkt unošenja nelegalnih narkotika u Evropu a Kolumbija jedan od najvećih svetskih "proizvođača" kokaina.

Prema podacima UN, u toj zemlji proizvedeno je 2012. godine 309 tona te droge.

Izvor: b92

Pogledajte još