Vukovarci traže slobodu za uhapšene za lomljenje table

Oni traže da se uhapšeni puste na slobodu, a u zgradu policije došao je i Tomislav Josić, predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja okuplja protivnike ćirilice i koja je inicirala proteste u kojima su skidane i uništavane dvojezične table na zgradama državnih institucija.

Portparol policijske uprave vukovarsko-sremske Tomislav Džigumović odustao je od obraćanja okupljenima, jer su ga učesnici protesta u više navrata nadglasali.

Policija je potvrdila da su tri muškarca, dvojica 40-godišnjaka i 61-godišnjak, danas nešto pre podneva razbili dvojezičnu tablu na zgradi vukovarske policije, pri čemu su se fizički sukobili s policijskim službenikom.

Jedan od učesnika protesta rekao je, međutim, da je ploču razbio 40-godišnji Damir Pajčić dok su druga dva uhapšena - Robert Horvat (40) i Ante Čulina (61) samo stajali sa strane.

On je dodao i da je Pajčić u sukobu s policijskim službenikom zadobio povrede i prevezen je u vukovarsku bolnicu, a novinarima je pokazao i slike snimljene posle razbijanja table.

Ssef pravnog tima štaba Vlado Iljkić tvrdi da će "puno toga zavisiti od izjava učesnika i očevidaca, kao i od lekarskog nalaza" i proziva hrvatsku vladu da pravi probleme u Vukovaru jer "ne shvata da je primena zakona preuranjena".

Predsednik vukovarske Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zamenik gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je da je današnji izgred u Vukovaru poslednje što treba tom gradu i poslednje što on želi kao predstavnik srpske zajednice.

- To je posledica dizanja tenzija i svih događaja vezanih za izmenu statuta grada Vukovara (kojom je, praktično, zabranjena službena upotreba ćirilice). To pokazuje da ljudi nisu svesni posledica onoga što rade i govore. Bez obzira na politički program i želje i bez obzira na to što neki ovo žele politički da iskoriste, to definitivno nije put i, nažalost, kako se bliži 18. novembar, Dan sećanja, tenzije sve više rastu - ocenio je Milaković.
Drugo razbijanje za 24 sata

Inače, današnje razbijanje dvojezične table s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske policije dogodilo se po drugi put za 24 sata. Naime, tablu je juče popodne grabuljama razbio 41-godišnjak iz Vukovara koji je priveden i krivično prijavljen. Postavljena je nova tabla koja je danas ponovo razbijena.

izvor: Blic

Pogledajte još