Tri načina kako da sprečite opadanje kose

Metabolizam kose je brz, zahtevan i podložan uticaju okoline, pa je samim tim i normalno da dlaka vremenom menja svoju boju, kvalitet i izgled

BLAGI ŠAMPONI
Dužina životnog ciklusa dlake varira od dve do pet godina, a fiziološko opadanje kose je posledica starenja i obnavljanja. Zato obratite pažnju na kozmetiku koju koristite. Ako ste već navikli da često perete kosu, koristite blage šampone. Posavetujete se i sa dermatologom ako želite da kupite neki proizvod protiv opadanja kose. Poželjno je i da jednom nedeljno na kosu nanesete maslinovo ulje.

ISHRANA
Pravilna ishrana i te kako može da ublaži opadanje kose i da poboljša kvalitet dlake. Zato je neophodno da vam jelovnik bude obogaćen namirnicama kao što su spanać, suvo voće, džigerica, žumance, morski plodovi, meso, riba, integralni hleb, kakao, paprika, pečurke, masline. Šargarepa, kajsije, paradajz, riblje ulje, kvasac, kupus i voće mogu da učine više za vašu kosu nego svi preparati.

ISPIRANJE
Posle pranja, kosu isperite čajem od kamilice. Litrom ključale vode prelijte četiri kašike sušene kamilice, procedite posle deset minuta i, kada se čaj ohladi do temperature koja je prijatna za korišćenje, isperite kosu. U istu svrhu i na isti način se priprema i čaj od koprive, s tim što se, u tom slučaju, naizmenično koristi čaj od korena i čaj od listova.

Izvor: Žena

Pogledajte još