Izbori na Kosovu: Glasovi će se brojati u Kosovskoj Mitrovici

Glasanje se odvija u 594 glasačkih centara odnosno na 816 glasačkih mesta.

Drugi izborni krug održava se u sedam opština sa srpskom većinom - šest u centralnom Kosovu i u Severnoj Mitrovici. U opštini Zvečan izbori se ponavljaju na tri glasačka mesta.

Do 15 časova na glasanje za gradonačelnike 25 opština na Kosovu izašlo je 27.91 odsto upisanih glasača, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

Kandidat GI "Srpska" za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da neće dozvoliti manipulaciju izbornom voljom građana i da će, ako bude bilo potrebno, svojim telima štititi kutije.

(old_image)
Krstimir Pantić / Foto: Darko Vojinović / Beta-AP

Kandidat liste Građanska inicijativa "Savez kosovskih Srba" Bojan Stojanović uveren je da će njegova lista pobediti u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači uveren je da će danas biti poslata jasna poruka da su izbori "fer, slobodni i demokratski".

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, do 11h glasalo je 102.005 građana ili 7.76 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je da je drugi krug izbora za gradonačelnike izuzetno značajan za Kosovo.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je veoma zadovoljan dosadašnjim tokom glasanja na lokalnim izborima i dodao da će brojanje glasova biti obavljeno na biračkim mestima.

"Iako postoje različite rasprave u javnosti, za OEBS one ne postoje - glasovi će se brojati na biračkim mestima, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije", rekao je Šlumberže nakon obilaska glasačkog centra u Medicinskoj školi, gde je u toku drugi krug glasanja na lokalnim izborima za gradonačelnika.

Upitan da li se plaši da bi moglo doći do tenzija tokom dana, Šlumberže je rekao da veruje u mere preduzete da bi izbori prošli u najboljem redu.

"Ne plašim se, svi mehanizmi bezbednosti su efikasni i uveren sam da će sve proteći u najboljem redu", rekao je on.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je drugi krug glasanja za gradonačelnike 25 opština na Kosovu test demokratske zrelosti.

"To je nastavak testa naše demokratske zrelosti kao države i društva. Ja verujem da će se na izborima potvrditi naše opredeljenje da uspešno okončamo ovaj proces"
, rekla je Jahjaga nakon što je glasala u Hali sportova "1. oktobar" u Prištini.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gradjanske incijative "SDP" Oliver Ivanović izjavio je da mu je nebitno gde će se prebrojati glasovi.

(old_image)
Oliver Ivanović / Foto: Darko Vojinović / Beta-AP

"Nije mi bitno gde će se glasovi brojati, iskreno hoću da sprečim svaku spekulaciju i to je razlog što smo se mi saglasili s tim da se broje ovde i napisali pismo i prošli i ovaj put, da smanjimo mogućnost da se spekuliše na tu temu“, rekao je on novinarima posle glasanja u Osnovnoj školi "Sveti Sava“.

Ivanović je istakao da "nema mesta za muvanje“ i poručio da, ako neko sumnja, nije trebalo da učestvuje u izbornom procesu. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Kandidat za gradonačelnika Zvečana Gradjanske inicijative "Srpska" Vučina Janković izjavio je da je veoma važno da na današnje izbore u Zvečanu izadje što veći broj Srba jer je u skupštinu opštine ušlo pet odbornika albanske nacionalnosti koji mogu da opstruši njen rad. "Očekujem da Srbi izadju u što većem broju kako bi izabrali svoje predstavnike koje podržava zvanični Beograd", poručio je on u izjavi Tanjugu posle glasanja u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić“ u Zvečanu.

Sva birališta u Gračanici otvorena su jutros u 7 sati i drugi krug lokalnih izbora počeo je bez problema. Među prvima na biralište je izašao kandidat za gradonačelnika Gračanice sa liste Gradjanska inicijativa Srpska Branimir Stojanović.

(old_image)
Foto: Darko Vojinović / Beta-AP

"Bez obzira na loše vreme očekujem da će biti dobra izlaznost i da ćemo večeras imati lepe vesti baš kao što smo ih imali i 3. novembra", rekao je Stojanović. On je ponovio da će odmah po završetku izbornog procesa početi rad na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Čim se završi izborni proces, krenućemo u donošenje Statuta Zajednice srpskih opština jer je izvesno da je ta Zajednica jedini garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji", naglasio je Stojanović.

On je rekao Tanjugu da očekuje da današnji izbori proteknu u mirnoj i fer atmosferi u kakvoj je protekla i predizborna kampanja, dodajući da od sutra kreću bolji dani za Srbe na Kosovu i Metohiji.

U Gračanici zvanično ima oko 19.000 birača.

Šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da je sa današnjim danom jasno da Zajednica srpskih opština nije dovedena u pitanje.

On je dodao da i da izbor bilo kog kandidata, posle današnjih lokalnih izbora, ne može da ugrozi njeno formiranje i umanji njenu snagu.

Mihajlović je za RTS rekao da će ZSO imati ozbiljnu snagu i ocenio da ljudi koji danas izlaze na birališta u drugom krugu lokalnih izbora treba da izaberu najbolje koje će ih naredne četiri godine voditi "kroz sve zamke koje postavlja Priština pred njih". Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

(old_image)
Foto: Darko Vojinović / Beta-AP

Portparol OEBS Nikola Gaon rekao je da je zadovoljan početkom drugog kruga lokalnih izbora na severu Kosova, istakao da sve protiče u najboljem redu i potvrdio da su sva biračka mesta otvorena na vreme.

Upitan gde će se prebrojavati glasovi sa izbora na severu Kosova, Gaon je podsetio da "procedure nalažu da se glasovi broje na biračkim mestima". On je dodao da OEBS ima ulogu fasilitatora, a da je Centralna izborna komisija ta koja može doneti odluku o mestu prebrojavanja glasova.

Gaon je ukazao da sve zavisi od bezbednosne situacije, podvukavši da za sada sve protiče u najboljem redu.

B92

Pogledajte još