Usvojeno: Od 1.januara niži PDV 10%

Računari i IT oprema oporezivaće se po stopi od 20 odsto, predviđaju izmene Zakona o PDV koje je sinoć usvajila Skupština Srbije.

Za izmene Zakona o PDV glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 10.

Po nižoj stopi PDV oporezuje se hleb i drugi pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, sveže i smrznuto voće i povrća, žitarice, lekovi.

Takođe, po stopi od 10 odsto oporezivaće se i đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge koje se naplaćuju u hotelima, putem ulaznica za bioskope i pozorišne predstave...

Ministar finansija Lazar Krstić je tokom skupštinske debate rekao da to povećanje PDV ne bi trebalo da se u punoj meri odrazi na povećanje cena. Takođe, ubuduće će se računari i računarska oprema oporezivati višom stopom PDV a ne nižom, kako je bilo do sada, pa će tako od 1. januara 2014. godine računari biti oporezovani stopom od 20 odsto.

Krstić je objasnio da je tako i u EU i da je u Srbiji ta oprema duži period bila oporezovana nižom stopom zbog modernizacije, ali da su cene hardvera kod nas znatno veće nego u regionu, tako da bi tržište trebalo da apsorbuje to povećanje PDV-a.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se i hotelijerske usluge oporezivati stopom od 20 odsto, do toga ipak neće doći, odnosno hoteljijerske usluge će se i dalje oporezivati nižom stopom, što je rezultat dogovra sa udruženjima hoteljijera.

Predviđa se da će povećanje niže stope PDV-a dovesti do priliva u budžet od 21,4 milijarde dinara.

"Povećanje PDV je nešto oko 250 dinara na jednu potrošačku korpu. To nije malo, naročito u ovim okolnostima gde domaća potrošnja stagnira, ali je neophodno. Neophodno je dok ne uspostavimo sistem. Uspostavljamo takav sistem kojim ćemo se boriti protiv sive ekonomije, i kojim ćemo uspeti u naredne tri godine višestruko prebacimo ono što ćemo dobiti povećanjem ovog PDV-a"
, rekao je Krstić.


B92

Pogledajte još