Zašto vam se jedu čokolada, hleb i masna hrana... ?!

Pokušavate da se što zdravije hranite, ali ste ipak nemoćni u takvim situacijama? Ne brinite, niste sami. Većina ljudi ima potrebu za određenom hranom, čak i kada nisu gladni.

Dobra vest je da u većini slučajeva žudnja za hranom proizlazi iz jednostavnih fizioloških ili psiholoških uzroka i može se kontrolisati. Vrlo je važno pri ruci imati zdravu hranu koja će u kriznim trenucima biti odlična zamena za nezdravu.

Slane grickalice

Potreba za čipsom, kokicama, smokijem i drugim slanim grickalicama, upućuje na određene nedostatke vezane za nadbubrežnu žlezdu i manjak elektrolita. Često se javlja usled disbalansa hormona zbog stresnih situacija.

Pojačana potreba za unosom soli najčešće ukazuje na potrebu organizma za elektrolitima i mineralima.

Žudnja za slanim može značiti da telo vapi za vodom, budući da so ima tendenciju zadržavanja vode u organizmu. Zato povećajte unos tečnosti. Konzumirajte celer, masline, paradajz, alge ili himalajsku su da bi nadoknadili elektrolite i minerale.

Osigurajte organizmu dovoljno sna čime ćete normalizovati nivo hormona stresa u organizmu.

Hleb, testenina, peciva, kolači...

Ako ne možete da odolite ovoj vrsti ugljenih hidrata možda imate problem sa hipoglikemijom (naglom promenom nivoa šećera u krvi), nedostatka hroma ili ste, jednostavno, umorni.

Konzumirajte banane, jabuke, kajsije, spinać, cveklu, avokado, brokule, celer, blitvu, šargarepe i paštrnjak. Za bolju kontrolu šećera uključite u vašu prehranu više vlakana i povrća tamno zelene boje. Potrebni su vam i proteini - soja, mahunarke, mlečni proizvodi, savetuje "Alternativa za vas".

Čokolada

Žudite li za čokoladom, verovatno vam nedostaju magnezijum, esencijalne masne kiseline i hrom, koje gubimo kada smo pod stresom. Osim toga, čokolada povećava i nivo serotonina (hormona sreće) u krvi, zbog čega često posežemo za čokoladom kada imamo emotivne probleme.

Kada imate ovaj "napad", konzumirajte vruću čokoladu napravljenu od sirovog kakaa, orašaste plodove i semenke, mahunarke, zeleno lisnato povrće i drugu hranu bogatu magnezijem i esencijalnim masnim kiselinama.

Odlično rešenje je i druženje s prijateljima, bavljenje bilo kojom aktivnošću koja će podići nivo serotonina i doprineti dobrom raspoloženju.

Slatkiši

Ne možete ni dan bez slatkiša? To znači da je vašem organizmu potrebna dodatna energija, hrom ili esencijalna aminokiselina triptofan. Žudnja za slatkim je možda jedna od najkompleksnijih prehrambenih potreba. Ona može upućivati na nedostatak aminokiselina ili rast gljivica u organizmu.

Takođe, pojačana potreba za slatkišima odnosno šećerom, može biti znak da su vašem telu potrebni ugljeni hidrati kao energija za mozak i telo. Međutim, to je znak i da vam nedostaje "slast" u životu.

Konzumirajte mahunarke, kruške, bobičasto voće, semenke bundeve, semenke suncokreta i žitarice u celom zrnu.

Počastite se aktivnostima koje će vas razveseliti i opustiti kao što su šetnja u prirodi, umetnost, dobra muzika i primetno ćete umanjiti potrebu za slatkišima.

Pržena i masna jela

Čežnja za prženom i masnom hranom može biti pokazatelj nedostatka esencijalnih masnih kiselina u organizmu kao i pomanjkanja kalcijuma. Konzumirajte orašaste plodove i semenke, ulje lana, brokule, kelj, mahunarke i zeleno lisnato povrće.

Gazirana pića

Poteba za gaziranim pićima je često prisutna kod osoba koje ne piju dovoljno vode. To može biti i znak nedostatka kalcijuma u organizmu. Konzumirajte kelj, bademe, spinać i brokule.

Led

Žudnja za ledom je stanje koje se naziva Pica ili Geophagia ("jesti zemlju"). Ovo stanje uključuje želju za konzumiranjem neprehrambenih proizvoda, kao što su led, glina, kreda. To često može upućivati na nedostatak gvožđa ili minerala.

Ova pojava češća je kod dece, ali se može javiti i kod odraslih osoba u periodu života kada im treba pojačana ishrana, na primer kod trudnica.

Konzumirajte što više hrane bogate gvožđem, uključujući tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove i semenke.

Kod težih oblika želje za hranom svakako se obratite lekaru i napravite test na manjak vitamina i minerala u organizmu.

Izvor: Mondo

Pogledajte još