Tužilaštvo preciziralo optužnicu protiv Bogoljuba Karića

"Sudu je dostavljena izmenjena optužnica protiv Karića i ostalih”, izjavila je Tanjugu portparolka suda Dušica Ristić.

Optužnica protiv Karića i ostalih, koja je podignuta 17. septembra 2010, od aprila ove godine je bila u tužilaštvu radi preciziranja u skladu sa izmenama Krivičnog zakonika od 15. aprila.

Tužilaštvo je izvršilo neophodne korekcije optužnog akta u skladu za izmenama Krivičnog zakonika, pošto se krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje su Karići i ostali bili optuženi, sada se tretira kao zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

U skladu sa takođe novim odredbama Zakonika o krivičnom postupku sada bi preciziranu optužnicu trebalo da ispituje sudsko veće Višeg suda.

Ukoliko je potvrdi rešenjem, okrivljeni i njihovi branioci će imati pravo da na tu odluku izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji donosi konačnu odluku o stupanju optužnice na pravnu snagu.

Tek nakon toga može da bude zakazano suđenje u tom postupku, koji je pokrenut još u januaru 2006. kada su braća Karići pobegli iz zemlje.

Proces stupanja na snagu usporavaće, međutim, činjenica da je jedan od optuženih Englez, a sud mora da poštuje njegova prava na upotrebu maternjeg jezika tokom krivičnog postupka, pa je neophodno prevođenje optužnice i njeno dostavljanje optuženom putem međunarodne pravne pomoći.

Taj postupak traje minimum šest meseci u jednom i još toliko u drugom pravcu - eventualno slanje njegovog prigovora na optužnicu, kao što je bio slučaj u odnosu na optužnicu od 17. septembra 2010.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je 17. septembra 2010. optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića, a obojica se još od 2006. godine nalaze u bekstvu i za njima je raspisana crvena Interpolova poternica.

Bogoljub Karić je pre pokretanja krivičnog postupka bio vlasnik BK televizije, banke Braća Karić, Astra Simit i drugih kompanija.

Braća Karić terete se da su sa saradnicima sa računa “Mobtela” prebacili više od 60 miliona evra na preduzeća “BK grupa” i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor “Mobtela”.

Na teret im se stavlja i da su “uticali na sudsku vlast”, a među optuženima se nalazila i bivši sudija Trgovinskog suda u Beogradu Ivanka Knežžević-Kozić protiv koje je zastarelo krivično gonjenje prošle godine.

Osim Karića, optužnicom iz 2010. obuhvaćeni su i Vitomir Parežanin, Bogoljub Lazić, Tatjana Rakas, Branislav Anđelić, Harpur Patrik Roja, Olga Žilović, Goran Milić, Goran Božić, Branko Krstonošić, Ljiljana Karić, Dušan Đorđević, Snežžana Kostić i Kalaman Cinkler.

U optužnici su nabrojane pojedinačne zloupotrebe svakog od optuženih u Karićevoj grupi, od kojih je većina bila zaposlena u “Mobtelu”.

Protiv Sretena Karića i njegovih srodnika u toku je i postupak za oduzimanje imovine za koju se sumnja da je proistekla iz krivčnog dela.


Blic

Pogledajte još