Kako zaštititi računar: Najbolji antivirus programi

Foto: Alamy

Kao i kod većine softvera razlika između besplatnih i plaćenih programa je u broju opcija koje korisnik dobija. Besplatni često nude najosnovniju zaštitu sa određenim nivoom dubine skeniranja. Korisnici koji se odluče da odvoje novac dobijaju maksimalnu zaštitu i ujedno tehničku podršku kompanije za svaki problem.

Besplatni

Avast

Radi na svim verzijama Vindouza i donosi zaštitu mejlova, fajlova, i poruka koje primate preko mesendžera. Poseban „engine“ prepoznaje stare viruse zbog čega je zaštita na najvišem nivou.

www.avast.com

AVG

Pregledan i jednostavan. Odličan je u borbi protiv virusa, ima isti uspeh i protiv spajvera. Uz njega se dobija integrisani skener mejlova, linkova, a može da se zakaže i skeniranje sistema.

free.avg.com

Avira

Radi na svim verzijama Vindouza, a mogu da ga preuzmu i korisnici Linuksa. Nudi dobru zaštitu. Posle instaliranja potrebno je dodatno podešavanje, što može da predstavlja problem.

www.avira.com

Plaćeni

Kaspersky

Poslednja verzija još tokom instalacije pregledava računar i uklanja štetne programe. Pokazao se kao jedan od boljih. Dolazi sa puno dodataka koji olakšavaju korišćenje.

www.kaspersky.com

Cena: 26 dolara

BitDefender

Pokazao se uspešnim u zaštiti korisnika od napada sa interneta. Lako se instalira, kompletna zaštita računara dobija se za desetak minuta.

www.bitdefender.com

Cena: 40 dolara

Norton

Efikasan je za zaštitu na internetu, ali je prosečan u drugim kategorijama. Odličan za blokiranje malicioznih sajtova i u antifišingu.

www.symantec.com

Cena: 50 dolara


Blic

Pogledajte još