EU na proleće odlučuje o vizama: Sve zavisi od broja azilanata

Evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom izjavila je da države zapadnog Balkana moraju do proleća naredne godine da pokažu jasne rezultate u suzbijanju broja azilanata koji iz tih zemalja stižu u Evropsku uniju, jer, u suprotnom, rizikuju suspenziju bezviznog režima.

Malmstrom u Budvi učestvuje na Ministarskom forumu EU-zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

Na skupu učestvuje deset ministara unutrašnjih poslova i pravde država iz regiona, među kojima i Ivica Dačić i Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveta EU, Interpola, Europola i drugih evropskih institucija i organizacija koje se bave pitanjima iz domena unutrašnjih poslova i pravde.

"Postoji jedna opasna pojava. Četiri puta je povećao broj aplikacija za dobijanje azila u zemlje Evropske unije, a najveći broj tih građana dolazi iz regiona zapadnog Balkana, što je veliki problem", kazala je Malmstrom novinarima.

Ona je podsetila da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata, navodeći da ta odluka stupa na snagu 9. januara.

"To znači da ćemo, ukoliko se to pokaže neophodnim, da suspendujemo bezvizni režim sa pojedinačnim zemljama", navela je Malmstrom.

Ona smatra da države zapadnog Balkana treba dodatno da se posvete rešavanju pitanja viška azilanata.

"U ovom oblasti zaista je neophodno ostvariti rezultate. Dobro je što su ministri unutrašnjih regiona iskazali opredeljenost da se po ovom pitanju radi više. Zaista moramo imati jasne rezultate i pokazatelje do proleća naredne godine kako ne bi bili prinuđeni da sprovodimo mere suspenzije bezviznog režima", kazala je Malmstrom.

Ona je dodala da se od država zapadnog Balkana očekuje da pokažu i više, kako je navela, merljivih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je mogućnost suspenzije vizne liberalizacije velika opasnost za zemlje zapadnog Balkana, jer je to jedno od najvećih dostignuća na putu ka EU.

Foto: Beta/AP Photo/Francesco Malavolta
Izvor: B92

Pogledajte još